Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αλλαγή σελίδας


Με την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου σε λιγότερο από ένα χρόνο ολοκληρώνεται ένας κύκλος σκληρής οικονομικής πολιτικής και εξαντλούνται οι αντοχές της κοινωνίας.

- Θιγόμενα κοινωνικά στρώματα και ομάδες απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να απειλείται το εκλογικό προβάδισμά του και να εντείνονται οι αντιδράσεις, ακόμη και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

- Η κυβερνητική ηγεσία δυσκολεύεται να υλοποιήσει τις αξιώσεις της τρόικας για νέα δυσβάσταχτα μέτρα και ο πρωθυπουργός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τόσο για το περιεχόμενο των μέτρων όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις.

- Προ του κυβερνητικού αδιεξόδου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν την αντιπαράθεση και ετοιμάζονται δια παν -εκλογικό- ενδεχόμενο, καθιστώντας την υπόθεση της “συναίνεσης” εξαιρετικά προβληματική.

Οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν και εμβάθυναν την κρίση δεν μπορεί να έχουν τον πρώτο λόγο στο νέο σκηνικό. Η αριστερά και ιδιαίτερα η ριζοσπαστική ανανεωτική, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου που απεγκλωβίζονται από τον μονόδρομο του Μνημονίου χρειάζεται να βρεθούν στο κέντρο των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: