Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η συνάντηση Μπλόκου και Κ.Κ. Πορτογαλίας δείχνει τον δρόμο και στην Ελλάδα

Μετά τα θετικά μηνύματα που έστειλε ο κόσμος της αριστεράς στις μαζικές εκδηλώσεις του σχήματος σε όλη τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις προσπάθειές του για τη διαμόρφωση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ψήφισή του.

Παράλληλα το μήνυμα ενότητας που στέλνει η αριστερά της Πορτογαλίας, με τη συνάντηση και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από το σχήμα, που άλλωστε επιδιώκει τη συμπόρευση των δυνάμεων που από τα αριστερά αντιτάσσονται στο Μνημόνιο.

Έτσι για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα ακυρώσει το Μνημόνιο και την αντεργατική πολιτική μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση διαλόγου προς τις αριστερές δυνάμεις και τον κόσμο που απεγκλωβίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα βρέθηκαν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που εξυφαίνονται παρασκηνιακά από τους κυρίαρχους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους:

“Όποιο πολιτικό σχέδιο όμως και να ετοιμάζουν, προκειμένου να προχωρήσουν αυτή την πολιτική, δεν πρόκειται να τους βγει, γιατί δεν θα έχει τη συναίνεση της κοινωνίας” προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του αντιδιαστέλλοντας την ανάγκη ριζικής, επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του, χωρίς Μνημόνια και βάρη στους εργαζόμενους.



"Φως ελπίδας" η συνάντηση της αριστεράς στην Πορτογαλία

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” ο Δημ. Βίτσας χαιρέτισε τη συνάντηση του Μπλόκου της Αριστεράς με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας κάνοντας λόγο για μια “πολύ θετική εξέλιξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”. “Η συνάντηση είναι ένα φως ελπίδας” σημείωσε ο Δημ. Βίτσας και πρόσθεσε:

“Δείχνει ότι μπορούν οι αριστερές δυνάμεις να συνεργαστούν ώστε να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ε.Ε., αλλά και τα μέτρα λιτότητας, τα Μνημόνια που γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης”. Εξάλλου μίλησε για μια συνάντηση που “δείχνει τον δρόμο και στην Ελλάδα”.

Υπό τη μορφή ερωτημάτων, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος έθεσε παραδείγματα κοινής δράσης της αριστεράς: “Την Πρωτομαγιά θα κάνουμε ξεχωριστές συγκεντρώσεις; Πώς θα υποδεχθούμε τις εργατικές κινητοποιήσεις αλλά και τις τοπικές κινητοποιήσεις, διότι δεν είναι μόνο τα ζητήματα τα εργατικά, αλλά είναι και η Κερατέα, ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον χώρο της υγείας, της παιδείας κ.λπ.;”.

Υποστήριξε την ανάγκη να αποκτήσει η αριστερά, παρά τις διαφωνίες και διαφορές της, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, “ώστε πραγματικά να καταφέρουμε τους άμεσους στόχους μας” και κατέληξε: “Αυτό είναι μια επίσημη πρόσκληση διαλόγου προς τις άλλες αριστερές δυνάμεις και εκείνο τον κόσμο που απεγκλωβίζεται από το ΠΑΣΟΚ -και αναφέρομαι στους πολιτικούς παράγοντες και τις πολιτικές συλλογικότητες. Και είναι μια επίσημη πρόσκληση, ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό μέτωπο δράσης από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: