Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014 θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που καταφτάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα. Το κλιμάκιο θα έχει συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενόψει της επίσημης τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που θα γίνει από το βασικό κλιμάκιο το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού Π. Γερουλάνος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού του ΟΠΑΠ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η αποστολή θα είναι ολιγομελής και τεχνικού χαρακτήρα. Θα παραμείνει στη Αθήνα από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αλλάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, η σύνθεση της αποστολής από πλευράς Κομισιόν του βασικού κλιμακίου, δηλαδή θα ηγείται ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σερβάς Ντερούζ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Μάιο, όπου θα κριθεί και η αποδέσμευση της 5ης δόσης των δανείων, η οποία είναι προγραμματισμένη να δοθεί το Μάιο.

Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα φαίνεται να αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχει «κάποια υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά «η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από το στόχο. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα 27,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο μέτρων για την εξαετία 2010-2015 στα 50,5 δισ. ευρώ, εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που αναμένονται από αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα πρόκειται να συζητήσουν πως θα επιμεριστούν τα μέτρα αυτά από φέτος μέχρι και το 2015. Μεταξύ άλλων, φέρεται να συζητείται η περικοπή ή ολική κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.λπ.), τρίτη κατά σειρά επιλεκτική μείωση αποδοχών όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ, δραστική μείωση αποδοχών στο Δημόσιο μέσω ενιαίου μισθολογίου, περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση βάσει εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ, επίσπευση προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, σε συνδυασμό με συρρίκνωση Δημοσίου, διεύρυνση κανόνα προσλήψεων από 1/5 σε 1/7 ή ακόμα και 1/10, στοχοποίηση οφειλετών του Δημοσίου, κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και κληρονομιές και «ορφανοί» τραπεζικοί λογαριασμοί.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 10,6% το 2010, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς». Ανακοίνωσε επίσης ότι τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 θα ανακοινωθούν από τη Eurostat στις 26 Απριλίου. Πάντως, οι ελεγκτές φέρεται να διαβλέπουν σημαντικούς κινδύνους στην επίτευξη του στόχου για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011, καθώς πέραν της ελλιπούς καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα φορολογικά έσοδα του 2010 αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων δεν ήταν επαρκής.

Η οικονομία αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης την Κυριακή μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου της ΝΔ, με τον κ. Σαμαρά να επισημαίνει πως «η κρίση της οικονομίας και της χώρας βαθαίνει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέα μέτρα που εντείνουν την ασφυξία της οικονομίας, την ανεργία και τα λουκέτα». «Ως άλλη Κασσάνδρα, απαξιώνει και μηδενίζει την εθνική προσπάθεια, την προσπάθεια και τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών, προεξοφλώντας δήθεν αποτυχίες», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τον κ. Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμα του Spiegel στο οποίο αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιθυμούν την αναδιάρθρωση του χρέους, με πιθανότερους τρόπους το «κούρεμα» του χρέους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή την μείωση των τοκοχρεολυσίων. Το ΔΝΤ έσπευσε αμέσως να διαψεύσει το δημοσίευμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης.

«Τέλος» το δώρο στο Δημόσιο, «μνημόνιο» για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Κόβονται τα Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας, καθώς και τα 53 επιδόματα, που ισχύουν σήμερα στο δημόσιο, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Προβλέπεται επίσης «κούρεμα» 20% και 25% στις αποδοχές των λεγόμενων ρετιρέ, ανώτατες αποδοχές τα 1.700 και 2.100 ευρώ (καθαρά) το μήνα για τους πτυχιούχους στον καταληκτικό βαθμό, 4 μισθολογικές κατηγορίες, 4 εκπαιδευτικές βαθμίδες και 10 κλιμάκια. Τα ειδικά μισθολόγια για 300.000 υπαλλήλους θα μειωθούν μέχρι και 30%, ενώ το πλαφόν των αμοιβών εξισώνεται με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.856 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή, «μνημόνιο» και για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», επιχειρώντας, μέσω της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, να αυξήσει την αξία τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή τους, για την οποία έχουμε ήδη δεσμευτεί στην τρόικα. Ο στόχος είναι το μισθολογικό κόστος, από το 65%-70% των λειτουργικών δαπανών που είναι σήμερα, στο 45-50%, ανάλογα με την επιχείρηση, ενώ αναμένεται και μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, άφησε ανοικτό ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, σημειώνοντας ότι αν είναι προς το συµφέρον του ∆ηµοσίου να πωληθεί το 34% αυτό θα γίνει. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο υπουργός Πολιτισμού, «τις αποφάσεις µας θα τις πάρουµε µε µόνο κριτήριο τη χρησιµότητα της όποιας ιδιοκτησίας του ∆ηµοσίου για το κοινό συµφέρον».

Όπως λέει, «αν είναι συµφέρον της πολιτικής ηγεσίας να πουλήσει το 34% του οργανισµού, τότε θα το κάνουµε. Με τον υπουργό Οικονοµικών έχουµε συµφωνήσει ότι αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει ο ΟΠΑΠ στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονοµία, τότε πρέπει να τους αξιοποιήσουµε. Και για την ώρα µοιάζει να υπάρχουν», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, αναμένονται άμεσα αποφάσεις για το μέλλον του ΟΠΑΠ. Το νομοσχέδιο δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος για έγκριση σε ένα μήνα και ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης νέου νόμου, δηλαδή της διαβούλευσης των τριών μηνών. Από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και ειδικότερα από τις νέες άδειες, η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: