Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κατά του πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης

Ν. Χουντής: Είπαμε ένα ισχυρό όχι στη νέα επίθεση κατά των εργαζομένων της Ευρώπης
Η ευρωομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς αποφάσισε να ψηφίσει ενάντια στο νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, που ψηφίστηκε σήμερα στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON). Μέσω αυτής της διακυβέρνησης η Ένωση ρίχνει το κόστος της κρίσης στους Ευρωπαίους πολίτες, αφού έχει διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για την παρούσα κρίση.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς εκτιμά πως τα μέτρα για τη διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδυτικές δαπάνες, θα προκαλέσουν οικονομική και κοινωνική λιτότητα και θα έχουν αρνητικές συνέπειες στους ήδη χαμηλούς ρυθμούς της ανάπτυξης. Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, στο όνομα της δημοσιονομικής αυστηρότητας, η ΕΕ τάσσεται υπέρ οικονομικών πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

"Αυτή η νέα διακυβέρνηση θα θεσμοθετήσει, και από τεχνικής πλευράς, τις αντικοινωνικές πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται στο Σύμφωνο για το Ευρώ: αμφισβήτηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της χρηματοδότησής του, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κυρίως στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Αντίθετα, εμείς προτείνουμε να ξαναδούμε το στάτους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία θα πρέπει να επιτρέπεται η απορρόφηση και η εγγύηση μέρους του δημόσιου χρέους των Κρατών Μελών της ΕΕ που βρίσκονται σε δυσκολία, ώστε να αποφεύγονται οι πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την έκδοση ευρωομολόγου ή ευρωομολόγου για συγκεκριμένο σχέδιο (Project Eurobonds) γιατί χρειάζεται ένας άλλος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών την ΕΕ, ο οποίος να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σε ένα άλλο είδος διακυβέρνησης", τονίζει ο ευρωβουλευτής Jürgen KLUTE (Γερμανία, De Linke, συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).

"Η Οικονομική Διακυβέρνηση θα οδηγήσει στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο αποδείχτηκε ακραία αντικοινωνικό, αφού όξυνε τις συνέπειες της κρίσης, οδηγώντας τις οικονομίες μας σε βαθύτερη ύφεση. Ταυτόχρονα, η δημιουργία του μηχανισμού εποπτείας των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα αποτελέσει έναν μοχλό πίεσης για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των μειωμένων μισθών, των κουτσουρεμένων κοινωνικών δικαιωμάτων και της πλήρους υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Αυτή η διακυβέρνηση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, και σίγουρα όχι τους λαούς. Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, χωρίς να πέφτει το βάρος στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτό τον στόχο χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ζητάμε το διεθνή λογιστικό έλεγχο των δημόσιων χρεών ώστε να καθοριστεί το από που προέρχονται και το ποιοι είναι οι βασικοί κάτοχοι των τίτλων χρέους καθώς και το ποσό τους" είπε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής (Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, τακτικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).

"Ζούμε ένα πολύ σημαντικό σημείο στην ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χωρίς να υπάρχει απευθείας πολιτική έκφραση των λαών της Ένωσης, η Επιτροπή και το Συμβούλιο, με αυτή τη διακυβέρνηση, επαναπροσδιορίζουν τους βασικούς στόχους της ΕΕ συναινώντας στη διάσωση του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος ενάντια στην κοινωνική Ευρώπη. Αντιθέτως, θα πρέπει να προταθεί επειγόντως ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ειδικά στις κερδοσκοπικές, ώστε να τροφοδοτηθεί ένα Ταμείο βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναγκαστεί να συνεισφέρει, εφ' όσον εκμεταλλεύτηκε το δημόσιο χρήμα στις δύσκολες στιγμές της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλουμε την αδράνεια της ΕΕ ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και την ένοχη αδυναμία της στη ρύθμιση των hedge funds", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Miguel Portas (Πορτογαλία, Bloqo de Esquerda, αναπληρωματικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).

"Αυτή η διακυβέρνηση επιτίθεται ευθέως στα προνόμια των Κρατών Μελών της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους: μας είχαν υποσχεθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά σήμερα περιοριζόμαστε σε ένα νομικό πλαίσιο που καταργεί οποιοδήποτε μοχλό στήριξης της επανεκκίνησης της ανάπτυξης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οποιαδήποτε διακυβέρνηση χρειάζεται την κοινωνική συναίνεση, αυτή όμως μας επιβάλλεται από ψηλά χωρίς να έχουν συζητηθεί δημοκρατικά οι στόχοι και τα μέσα της οικονομικής παρέμβασης. Η Ένωση κάνει τα πάντα για να αγνοήσει τα μαθήματα που βγήκαν από τα δημοψηφίσματα για το ευρωσύνταγμα και την απογοήτευση που δημιουργείται με την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ενάντια στη θέληση των λαών της. Αυτή η απογοήτευση θα ενισχυθεί με την κοινωνική λιτότητα και τη νέα διακυβέρνηση. Εμείς, αντιθέτως, προτείνουμε αυτή η ευρωπαϊκή οικοδόμηση να γίνει μέσω μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης" είπε ο ευρωβουλευτής Thomas Händel (Γερμανία, De Linke, αναπληρωματικό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).

Η ευρωομάδα της Αριστεράς προτείνει το Σύμφωνο για το Ευρώ, ένα πραγματικό πολιτικό σχεδιάγραμμα που θα εφαρμοστεί με τη διακυβέρνηση, να αντικατασταθεί από ένα "Σύμφωνο για την ανθρώπινη και οικολογική ανάπτυξη, την εργασία, την κοινωνική πρόοδο και ενάντια στη φτώχεια", συνοδευόμενο από ένα σχέδιο επενδύσεων προς όφελος των κοινωνικών και εργασιακών πολιτικών. Επιμένει επίσης στο ότι οι συντάξεις, το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, να εξαιρεθούν από κάθε τομέα παρέμβασης της διακυβέρνησης και της πολιτικής δημοσιονομικής αυστηρότητας. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, όπως επίσης και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: