Παρά τον «Οδικό Χάρτη» που τρόπον τινά παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανές αδιέξοδο. Με το Μνημόνιο να έχει αποτύχει και παρ' όλο που στο Μαξίμου θέλουν να φανούν πειστικοί για το ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015 μπορεί να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, φαίνεται ότι αναζητούν και ποντάρουν στη λύση κάποιου είδους αναδιάρθρωσης.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός την ίδια μέρα που ανακοίνωνε τον περίφημο «Οδικό Χάρτη» ξεκαθάριζε ότι «συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει» ή, με τα λόγια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «αυτό το πρόγραμμα, για το οποίο η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη της Κ.Ο., δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της αποτυχίας μέτρων που πήρε η κυβέρνηση έναν χρόνο τώρα". Αυτό, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής προσπάθειας ο πρωθυπουργός να «δώσει απαντήσεις» στα ερωτήματα και την ανησυχία των πολιτών, με την «ειλικρίνεια» που οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι δεν δείχνει.
Από την άλλη, δεν είναι σε θέση ακόμα στην κυβέρνηση να μιλήσουν με την ίδια «ειλικρίνεια» και για την περίπτωση της αναδιάρθρωσης που «είμαστε αναγκασμένοι από τα πράγματα να διαψεύδουμε» και αυτό, φυσικά, σε αντίθεση με τους βουλευτές της πλειοψηφίας που με πρώτη την Β. Παπανδρέου -σε δημόσιο επίπεδο τουλάχιστον- υποδεικνύουν αλλά και θεωρούν ως «μοναδική λύση». Δεν είναι μόνο εκείνη όμως, σειρά άλλων βουλευτών, όπως μεταξύ άλλων ο Γ. Φλωρίδης, ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Έ. Νασιώκας, υπέδειξαν στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό αυτή τη «λύση» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι, σε αντίθεση με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Παπανδρέου δεν χρησιμοποιεί την ίδια απόλυτη φρασεολογία προκειμένου να διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό που προέχει είναι η «αναδιάρθρωση της χώρας», αλλιώς το πρόβλημα δεν λύνεται. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις, μεγάλο μέρος των οποίων συγκεντρώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου -όπως έδειξαν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις- ο πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε ανασχηματισμό μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτός απροόπτου θα αντικατασταθεί από τον Ευ. Βενιζέλο. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο μόνος ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα μπορούσε να λάβει αυτή τη θέση. Σε αυτή την απόφαση μπορεί να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι διαδικασίες του δημοσιονομικού πλαισίου θα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Επιπλέον, με μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να ποντάρει και σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του «εκσυγχρονιστικού» κομματιού της Κ.Ο. και της βάσης του κόμματος. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αναλάβει άλλο υπουργείο, κοντά στις αρμοδιότητές του, που ενδεχομένως θα σχετίζεται και με το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί και κομβικό σημείο του «εθνικού σχεδίου».
Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός μπορεί να αποτελέσει και ένα πρώτο βήμα για «ανασυγκρότηση» της κυβέρνησης σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, δεδομένων των αντιδράσεων που συνάντησε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου μίλησε για τον «Οδικό Χάρτη για την Ελλάδα της Δημιουργίας», από κορυφαίους υπουργούς του σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και του θερμού κλίματος που επιβεβαιώθηκε με τις κομματικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν μπορεί να απορρίπτει με ασφάλεια το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Διότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει την κομματική πειθαρχία κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στις αρχές Ιουνίου. Όταν μάλιστα, την ίδια ώρα, μέλη της Κ.Ο. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ποια στάση θα κρατήσουν. Ή όταν ορισμένοι από αυτούς κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να εκμαιεύουν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, όπως μοιάζει να κάνει η Β. Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου