Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα για την επόμενη διετία

επόμενη διετία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/12/2010

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα 20% κατά μέσον όρο για τη διετία 2011 - 2012 περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την πρόβλεψη του Μνημονίου για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά και απαγόρευση της επέκταση των τελευταίων σε επιχειρήσεις μη μέλη ομοιεπαγγελματικών ενώσεων.
Ωστόσο, ενώ η κ. Κατσέλη εμφανίζεται να αναζητεί συναίνεση από εργοδότες και συνδικάτα "για ένα θέμα που μας επιβάλλει το μνημόνιο", ο ΣΕΒ, που ζητεί πιστή εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις για το θέμα των Συμβάσεων, διαφωνώντας τόσο με τους επαγγελματοβιοτέχνες, όσο και τους εμπόρους (ζητούν, όπως η κ. Κατσέλη, να τεθούν κάποιοι όροι όσον αφορά την επικράτηση των επιχειρησιακών) πιέζει να προχωρήσουν τώρα νέες ρυθμίσεις ακραίας ευελιξίας σε ωράριο και μισθούς.

Παρελθόν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, λόγω Μνημονίου, ομολογεί στη Βουλή η Λ. Κατσέλη

Μεταξύ άλλων ζητεί "δυνατότητα εξαήμερης απασχόλησης με χορήγηση αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης - ρεπό, δυνατότητα συμψηφισμού των υπερωριών με το ωράριο επόμενων ημερών, αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών". Με άλλα λόγια ζητεί μαζί με την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, την κατάργηση του πενθήμερου, των υπερωριών, οδηγώντας έτσι σε ωράρια - λάστιχο που θα φθάνουν και τις 10 ώρες σε περιόδους παραγωγικής αιχμής.
Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, μετά τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν για την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: