Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Σε 8 ώρες, με 18 άρθρα, γυρίσαμε 60 χρόνια πίσω...

"Χρειάζονται μόλις 18 άρθρα σε ένα σχέδιο νόμου και 8 ώρες κοινοβουλευτικής διαδικασίας για να γυρίσει η κοινωνία 60 χρόνια πίσω". Μ’ αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του πολυνομοσχεδίου που πέρασε τελικά η κυβέρνηση πετυχαίνοντας μία "πύρρεια νίκη" και τραυματίζοντας για δεύτερη φορά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία (που περιορίζεται πια στους 156 βουλευτές).

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή εκτιμώντας ότι "και μέσα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παίξει τον ρόλο του ραγιά" στην "εργασιακή τουρκοκρατία" που δημιουργεί η κυβέρνηση. Και προφανώς αντιμετώπισε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ήρθε σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου. "Από μια κυβέρνηση μεταφραστών του Μνημονίου, που είναι διατεθειμένη να παρακάμψει ακόμα και το Σύνταγμα προκειμένου να υλοποιήσει τη μετάφραση, όχι απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι, αλλά θεωρούμε και επικίνδυνη την παραμονή της στην εξουσία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να ψηφίσει νέες μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ, εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων και απολύσεις στον δημόσιο τομέα.



Υπουργοί: Αντιφάσεις

Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη απαντώντας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για "ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία". "Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μη χρεωκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ. από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια". Και ο υπουργός Οικονομικών (ξεχνώντας προτάσεις όπως την έκδοση ευρωομολόγου) υποστήριξε ότι η αριστερά δεν έχει εναλλακτική πρόταση και ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί προ πολλού.

Το νήμα της σκέψης του υπουργού πήρε η Αλέκα Παπαρήγα υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι με την κρίση θα ληφθούν τα μέτρα που δεν ελήφθησαν πριν από 25 χρόνια. Η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για "πόλεμο" που ξεκινά με την κυβέρνηση.



Η Ν.Δ. "μισο-στηρίζει"

"Χείρα βοηθείας" παρείχε η Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας 10 από τα 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν μίλησε στη Βουλή. Ακολουθώντας τακτική Μνημονίου (καταψηφίζω επί της αρχής, στηρίζω τα άρθρα που περιορίζουν μισθούς και δικαιώματα), η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, τις προσλήψεις και την εισοδηματική πολιτική, την Αγροτική Τράπεζα και τη διαιτησία.

Σημειώνεται ότι το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση προβάλλει πλέον και ο ΛΑΟΣ που προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τη συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη του Μνημονίου. "Να αλλάξετε πολιτική. Και αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε", είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προτείνοντας να μειωθούν οι μισθοί, αλλά ως αντάλλαγμα να πάρουν οι εργαζόμενοι μετοχές στις εταιρείες που δουλεύουν.

Από τη συζήτηση αποχώρησε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, όταν διαπίστωσε ότι (χωρίς να το προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής) επιλέχθηκε εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών να μιλήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "λειτουργεί πέραν του Μνημονίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: