Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στους δρόμους χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές

Καταγγέλλοντας την προωθούμενη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, αλλά και τον προϋπολογισμό λιτότητας που δρομολογεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στις μεγάλες ιταλικές πόλεις -Ρόμα, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παλέρμο κ.ά.

Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε ολόκληρη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης και της Λ’ Άκουϊλα, η οποία ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του Απριλίου 2009 που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων.

Στη Ρώμη, η διαδήλωση που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα με προορισμό την Πλατεία Ναβόνα, είχε ως κύριο σύνθημα το «ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;».

Στο Παλέρμο, οι 7.000 -σύμφωνα με τους οργανωτές- διαδηλωτές, φορούσαν λευκές μάσκες. Μετά την ολοκλήρωση /της κινητοποίησης, οι φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές.

Στη Φλωρεντία, περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, 2.500 όπως υποστηρίζει η αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας επιγραφές με το σύνθημα: «Δημόσιο πανεπιστήμιο, σοβαρή κατάσταση».

Στο Μιλάνο, μία τράπεζα καταστράφηκαν από επίθεση κουκουλοφόρων, και πολλά καταστήματα και τράπεζες καλύφθηκαν με γκράφιτι κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί μία σειρά από μέτρα λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ, ενώ συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην 5ετία 2009-13.

Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια προβλέπει κυρίως την συγχώνευση των μικρώτερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν πως αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί κυρίως στην περιστολή των δαπανών, κυρίως μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Για την υπουργό Παιδίας Μαριαστέλα Τζελμίνι οι διαδηλώσεις αυτές «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς, εκείνων που εξ υπαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλύτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: