Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ: Διαβάζουν τώρα τι υπέγραψαν

Σε αντίφαση με την "επιτυχία" των εκλογών και το μήνυμα "επανανομιμοποίησης" που είδε σε αυτές η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης φαίνεται να εντείνεται ένα κλίμα αμηχανίας και προβληματισμού που σχετίζεται με τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, τις οποίες καλείται να αναλάβει και να εφαρμόσει.

Οι αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών στις τελευταίες εξελίξεις, με αιχμή τις "σκληρές διαπραγματεύσεις" με την τρόικα και τον "θόρυβο" που δημιουργήθηκε γύρω από το άρθρο της Λ. Κατσέλη, φανερώνουν ότι δεν υπάρχει συντεταγμένη "πίστη" ότι η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων που θα θέτει κάθε φορά η τρόικα θα βελτιώσει την κατάσταση. Παράλληλα -και καθώς η κυβέρνηση μέσω του Γιώργου Πεταλωτή δεν διαφοροποιήθηκε από την επίμαχη θέση που εξέφρασε η υπουργός Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις-, ενδεχομένως να εντάσσεται σε μια τακτική προετοιμασίας της κυβέρνησης εν όψει ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να δρομολογήσει η υιοθέτηση μέτρων τόσο επώδυνων όσο αυτά που ζητεί επιτακτικά η τρόικα για την τρίτη δόση ή ακόμα περισσότερο, όταν θα γίνει η αξιολόγηση για την τέταρτη. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να πηγαίνει πίσω η πρωτοβουλία για συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί σε συναίνεση.

Προς το παρόν πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε "σιγουριά" ότι, με την ίδια "αποφασιστικότητα" που επέδειξε η κυβέρνηση για την τρίτη δόση και αφού αξιολογηθεί πώς πηγαίνει η ελληνική οικονομία, θα εκταμιευθεί και η επόμενη και ταυτόχρονα είπε ότι "φυσικά, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χρεωκοπίας". Επιπλέον, ανέφερε ότι από τα αποτελέσματα τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών "προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για τη σωτηρία της χώρας".

Από την άλλη, αν και επανέλαβε ότι "είναι καιρός όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συναισθανθούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο όλοι μαζί και να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων", είπε ότι δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για το εγχείρημα των συναντήσεων και, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, με άρθρο που συνυπέγραφαν οι Γ. Φλωρίδης, Κ. Καρτάλης και Ν. Αλευράς, πρότειναν μέτωπο ευθύνης με συναίνεση που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και κυβερνητική συνεργασία κομμάτων. "Το ζητούμενο είναι να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση και να πείσουμε πάνω απ' όλα τους πολίτες, αλλά και τους εαυτούς μας τους ίδιους, ότι το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι ευρύτερο του Μνημονίου. Δυστυχώς η χώρα έχει εγκλωβιστεί στο Μνημόνιο", δήλωσε (ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 1) χαρακτηριστικά ο Κ. Καρτάλης, προσθέτοντας ότι δεν είναι πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα σύστημα "πλαγιοκόπησης" του ΠΑΣΟΚ.



Αντικρουόμενες απόψεις για την κίνηση Κατσέλη

Την ίδια στιγμή, υπουργοί και βουλευτές μοιράστηκαν, αναφορικά με την κίνηση της Λ. Κατσέλη να δημοσιεύσει το εν λόγω άρθρο μια μέρα πριν την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

"Πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το οτιδήποτε. Και πιστεύω ότι σωστά αντδρούν όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη", τόνισε (ρ/σ Flash) ο Π. Μπεγλίτης. Στο ίδιο πνεύμα ο Β. Έξαρχος δήλωσε (ρ/σ Εννέα) ότι "όταν διαπιστώνουμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων ότι δημιουργούνται αξεπέραστες δυσκολίες για ορισμένα κοινωνικά στρώματα, οφείλουμε να παρέμβουμε". Χαρακτήρισε ακόμη "κόκκινη γραμμή" την περαιτέρω μείωση μισθών-συντάξεων.

Στον αντίποδα, η Ά. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι σε αυτή την περίοδο "δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χανόμαστε σε σχόλια και άρθρα" και ότι "πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα". Πάντως, σε άλλη τοποθέτησή της, ανέφερε ότι πρόκειται για μια "σχεδόν αδύνατη" αποστολή. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "όλοι πρέπει να εστιαστούμε σε ένα απλό εθνικό στόχο: Να διαχειριστούμε την κρίση που βρίσκεται σε οξύτατη φάση και να διασφαλίσουμε την ομαλή καταβολή των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ που καλύπτει και το 2011 και μεγάλο μέρος του 2012". Χαρακτήρισε δε "εξαιρετικά κρίσιμη" την καταβολή της τέταρτης δόσης, καθώς τότε λήγει και η διάρκεια ομολόγων.



Παπαδήμος καλεί... Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα διαπραγματευτεί με τη γερμανική τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για κίνηση αναβάθμισης του κ. Παπαδήμου, ενδεικτική ενδεχομένως των μελλοντικών προθέσεων του κ. Παπανδρέου.



Προχωρεί η περικοπή του Δημοσίου

Υπό τον συντονισμό του Θ. Πάγκαλου άνοιξε ο δρόμος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημόσιου τομέα, ενώ την αναδιοργάνωση των υπουργείων και των υπηρεσιών τους αναλαμβάνει ο Γ. Ραγκούσης. Ήδη, ανακοινώθηκε η κατάργηση των εταιρειών "ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε." και "ΟΠΕΠ Α.Ε.", μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της σχετικής διυπουργικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: