Η κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη θεωρία της για μονόδρομο στην πολιτική της, μόνιμα προκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι τάχα, δεν δίνουν εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα δώσει εναλλακτικές πηγές για την εξασφάλιση πόρων. Συγκεκριμένα, μόνο μέσα από μία άλλη φορολογική πολιτική που δεν θα χαρίζει τεράστια ποσά στους έχοντες και κατέχοντες και μια άλλη πολιτική στρατιωτικών, εξοπλιστικών δαπανών θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σημαντικότατοι πόροι.
Θυμίζουμε εδώ, ότι στο παρελθόν διάφορα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων (π.χ. Βάσω Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκη, Βαρβιτσιώτη) έχουν προτείνει τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών μόνο που δεν την υλοποιούν όταν αναλαμβάνουν τη διαχείριση της οικονομίας μας.
Η Τουρκία μας βάζει συνεχώς τα γυαλιά
Βεβαίως, διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες, όλες σχεδόν οι χώρες με μόνη μάλλον εξαίρεση τις ΗΠΑ, μειώνουν τις δαπάνες αυτές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, όμως εμείς θεωρούμε ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δραστική.
Αν εξετάσουμε την εξέλιξη των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας παρατηρούμε την εικόνα που φαίνεται στον πίνακα.
Χώρα 1999 (% ΑΕΠ) 2002(% ΑΕΠ) 2008(% ΑΕΠ)
Τουρκία 5,3 5,1 2,2
Ελλάδα 4,7 4,4 3,6
Πηγή: Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)
Βλέπουμε ότι μεταξύ 1999 και 2008 η μεν Τουρκία μείωσε τις δαπάνες κατά 58% ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα το μείωσε μόλις 23%. Αν και η Ελλάδα προχωρούσε σε μείωση ανάλογη με την Τουρκία θα έπρεπε οι στρατιωτικές δαπάνες να είναι στο 1,95% του ΑΕΠ δηλαδή 1,65 % του ΑΕΠ λιγότερο. Αν πάρουμε υπόψη ότι το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε περίπου 245 δισ. ευρώ τότε το 1,65% αντιστοιχεί σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει για την τριετία 2011, 2012 και 2013 εξοικονόμηση περίπου 12 δισ. ευρώ.
Συμπέρασμα. Αυτό το ποσό, που δεν είναι το μόνο από το οποίο μπορεί να ενισχύσει το ταμείο του το κράτος, θα μπορούσε η κυβέρνηση και να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις να μην περικόψει δαπάνες για επενδύσεις που αποτελούν τη βάση για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση. Επίσης η παραπάνω ανάλυση αποδεικνύει ότι είναι λογική και ρεαλιστική η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, σύμφωνα με την πρότασή μας κατά 50% δηλαδή στο 1,8%του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου