Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Βέβαιος για νέα μέτρα ο Γιούνκερ

Πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές με τον δεύτερο γύρο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι αμέσως μετά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά και να εμφανιστεί βέβαιος ότι αυτά θα ληφθούν. Κάτι παραπάνω απ' ό,τι έχει πει στους ψηφοφόρους θα του έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου...
Πρόσθετα μέτρα ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, λίγες μόνο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις μελών της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τους διαψεύσει, πριν καν διεξαχθεί ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο, λόγω της ύφεσης που καταγράφει η ελληνική οικονομία το 2010.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ευρωζώνη και διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο. "Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις προώθηση και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου

Επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέδωσε εύσημα στις κυβερνήσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας για τα μέτρα που παίρνουν προκειμένου να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, ενώ υποστήριξε ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την έκδοση του ευρωομόλογου, ώστε να διασφαλιστεί το ευρώ από μια νέα κρίση.

"Τα 16 κράτη μέλη μοιράζονται ένα νόμισμα, το ευρώ, όμως τις δανειακές ανάγκες τους τις εξυπηρετούν, το καθένα με τον δικό του τρόπο" σημείωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και αναφέρθηκε στα σπρέντς υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με διαφορά απόδοσης για τα ομόλογά της, την ώρα που η Γερμανία για τα δικά της δάνεια έχει ελάχιστο κόστος".

"Ας σκεφθούμε την έκδοση ευρωομολόγων" υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι "τα μέλη της ευρωζώνης εφεξής θα είχαν κοινό χρέος κι η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη, ενώ κι ο δανεισμός για κράτη, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κι η Ελλάδα θα ήταν ευχερέστερος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: