Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Όλοι/ες την Τρίτη 5/5 δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

O Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά, Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ, βρίσκεται σε κώμα και με μηδενικές πιθανότητες ανάνηψης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού που υπέστη κατά τη σύλληψή του από άνδρες του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στις 3 Απριλίου 2009. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποπειράθηκε να αποκρύψει το γεγονός, μιλώντας για «ατύχημα» ή «αυτοτραυματισμό» του πρόσφυγα, ενώ το ίδιο "ανυποψίαστη" αποδείχτηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Η κατάσταση του Αμπντουλά μετά τη βάναυση επίθεση που δέχτηκε, κομματιάζει το προσωπείο της Ευρώπης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αποκαλύπτοντας με αδυσώπητο ρεαλισμό το πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο. Μιας Ευρώπης που επιστρατεύει την καταστολή, κρατική και παρακρατική, ενάντια σε χιλιάδες κατατρεγμένους από τον πόλεμο και τις διώξεις, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για τη -μυθική ή πραγματική- Δύση.

Ο Αμπντουλά υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη: Ευρώπη-Φρούριο. Στην Ελλάδα-Φρούριο, τα ποσοστά αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα δεν ξεπερνούν το 1% και η λυσσαλέα καταστολή συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της μεταναστευτικής πολιτικής, από κοινού με τον μιντιακό και κοινωνικό ρατσισμό. Οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες εξωθούνται να εγκαταλείψουν λαθραία την Ελλάδα, ώστε να αναζητήσουν άσυλο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και, όπως συμβαίνει κατά την είσοδό τους, έτσι και κατά την έξοδο ξυλοφορτώνονται ανηλεώς.

Η δολοφονική επίθεση που κόστισε τη ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας κοινωνικής εξέγερσης. Η δολοφονική επίθεση στον Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά, μια ακόμα “μεμονωμένη” κρατική δολοφονία, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να μείνει ατιμώρητη.

Την Τρίτη 5 Μαΐου, στις 18.00, συγκεντρωνόμαστε στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά και εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες.

Ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε:

- Την τιμωρία των λιμενικών δραστών

- Να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι βασανισμοί μεταναστών/τριών και προσφύγων

- Άσυλο, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

Δεν υπάρχουν σχόλια: