Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Δύο μέρες δράσης για το περιβάλλον Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση



ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


Η συγκεκριμένη τοπική δράση που επιλέξαμε, έρχεται να συνεχίσει και να διευρύνει την πολύμορφη ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη. Πρόκειται για μια σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της κυριαρχίας του κέρδους, για μια μεγάλη πολιτική μάχη ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την οικοδομική κερδοσκοπία, την οποία δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να την κάνουν δική τους υπόθεση.
Τη φορά αυτή φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τον κύκλο των ριζοσπαστικών κινητοποιήσεων για το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Ξεκινάμε λοιπόν με την αυριανή συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο Σταματάκη, έξω από την κάτω πλευρά του στρατοπέδου.
Πιστεύουμε ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου στο σύνολο της έκτασής του, να παραμείνει δηλ. χώρος αδόμητος και ελεύθερος και να συνενωθεί με το γειτονικό πάρκο Πυρσινέλα, δημιουργώντας ένα μητροπολιτικό πάρκο 900 στρεμμάτων μοναδικό στην Ελλάδα, ένα πραγματικό πνεύμονα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο ενώ τα υφιστάμενα στρατιωτικά κτίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές χρήσεις. Διεκδικούμε επομένως το σύνολο και όχι ένα τμήμα της έκτασης προς όφελος των πολιτών και υπερασπίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της.
Καταγγέλλουμε τη συμφωνία της δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση της ΝΔ, που παραχωρεί ένα μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου στην τσιμεντοποίηση και στις οικοδομικές ορέξεις του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αλλά και το νόμο 2745/99 για τα στρατόπεδα, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την απόδοση πολεοδομημένης γης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν φτάνει που οι Έλληνες πολίτες αφαιμάσσονται καθημερινά για τις πολεμικές δαπάνες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, των οποίων εννοείται ότι απαιτούμε τον δραστικό περιορισμό, καλούνται να συνεισφέρουν και στο κόστος μετεγκατάστασης των στρατοπέδων. Αρνούμαστε απόλυτα αυτή τη λογική.
Αντιτασσόμαστε και σε κάθε άλλη πρόταση τσιμεντοποίησης είτε πρόκειται για τις υπηρεσίες της Αστυνομίας είτε για το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννενα, για το οποίο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αλλά η δημοτική αρχή επιχείρησε να το διαπραγματευθεί κρυφά για το Βελισσάριο, είτε για οποιαδήποτε άλλη τσιμεντοποίηση.
Καλούμε τους πολίτες των Ιωαννίνων στην αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον κόμβο Σταματάκη. Τους καλούμε να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του Βελισσαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: