Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ιός… οικοδόμησης απειλεί τα Ζαγοροχώρια !!!!!!!!!!!!


Ο κάμπος των Ασπραγγέλων αποχαρακτηρίζεται από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και η περιοχή κινδυνεύει να ανοικοδομηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλοίωση όλων των οικισμών του Ζαγορίου
Τον δρόμο, για αυτή την αρνητική εξέλιξη, άνοιξε ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Ζαγορίου με πρόσφατη απόφασή του την οποία έλαβε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ασπραγγέλων στις 4 Μαΐου. Με την απόφαση αυτή αποχαρακτηρίζεται ο κάμπος, πριν το χωριό, από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας που ήταν μέχρι τώρα και αίρεται ουσιαστικά ο περιορισμός της ανοικοδόμησης. Η δημοτική αρχή που έκανε τη σχετική εισήγηση αιφνιδίασε τους πάντες και στην προσπάθειά της να αποφύγει τις αντιδράσεις επικαλέστηκε αιτήματα πολιτών και προχώρησε στην άρση του χαρακτηρισμού, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή νέων οικιών και τουριστικών μονάδων.
Κάτι τέτοιο ενδέχεται να βάλει στην κυριολεξία «ταφόπλακα» σε όλους τους διατηρητέους οικισμούς του Ζαγορίου και να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία των χωριών και της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτό γιατί οι οικισμοί του Ζαγορίου και η αρχιτεκτονική τους είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το φυσικό τοπίο. Επίσης, οι οικισμοί ήταν δομημένοι με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προκειμένου να εξυπηρετούν το σύνολο των κατοίκων και τις καθημερινές λειτουργίες και ανάγκες τους, όπως και των επισκεπτών.
Σπίτια στον κάμπο
Από τη στιγμή που η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικού Ζαγορίου εγκριθεί από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές (Περιφέρεια Ηπείρου) θα ανοίξει πάραυτα ο δρόμος της ανοικοδόμησης. Έτσι, ο κάμπος των Ασπραγγέλων που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για γεωργικές δραστηριότητες θα θυμίζει περισσότερο… Καρδαμίτσια και Νεοχωρόπουλο, παρά περιοχή του Ζαγορίου. Τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα συναντούν τον πρώτο οικισμό του Ζαγορίου σε… αγροτική περιοχή, πράγμα ασύνηθες μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι τα οικήματα που ανεγέρθηκαν τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε προγράμματα που αφορούν τον αγροτουρισμό, αλλά πλέον θα δίδεται η δυνατότητα ανέγερσης σπιτιών και νέων τουριστικών μονάδων.
Η δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, επικαλέστηκε αιτήματα πολιτών προκειμένου να αποχαρακτηρίσει τον κάμπο των Ασπραγγέλων από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο, δεν παρουσίασε σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ασπραγγέλων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του είχαν αντίθετη άποψη. Τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικού Ζαγορίου παρακολούθησε και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχαγωγίας στα Γιάννενα, ζητώντας την άρση του περιορισμού της περιοχής από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, ισχυριζόμενος ότι αγόρασε έκταση 16 στρεμματα έκτασης και δεν μπορεί να την αξιοποιήσει.
Αλλαγή πλεύσης
Στο συνέδριο για την ανάπτυξη του Ζαγορίου, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Ιούνιο στους Ασπραγγέλους, ο δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, είχε διαβεβαιώσει ότι η επέκταση του σχεδίου θα γίνει περιμετρικά του υφιστάμενου οικισμού των Ασπραγγέλων. Στις «παρατηρήσεις» που είχαν διατυπωθεί για τον κίνδυνο επέκτασης του οικισμού, η απάντησή του ήταν απόλυτα καθησυχαστική, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ κινούνται στη βάση να γίνει επέκταση του σχεδίου περιμετρικά του υφιστάμενου οικισμού. Μάλιστα, οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, είχαν τονίσει πως υπάρχει ήδη οικιστικός κορεσμός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενώνων στα παραδοσιακά χωριά και θα πρέπει η οικιστική ανάπτυξη να γίνεται πλέον βάσει σχεδιασμού.
Πάντως, σε περίπτωση που η πρόσφατη απόφαση τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή, τότε κινδυνεύει ακόμη και η… μεταφορά του χωριού των Ασπραγγέλων από το σημείο που σήμερα βρίσκεται. Μέχρι τώρα, ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη της σχετικής απόφασης που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικού Ζαγορίου, ενώ η δημοτική αρχή απέφυγε οιαδήποτε δημοσιοποίηση. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου δηλώνουν «αδιανόητη» μια τέτοια απόφαση και περιμένουν πλήρη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι θα συμπαρασύρει στην… ανοικοδόμηση όλη τη γεωγραφική ενότητα.
Βιασύνη εν όψει του Χωροταξικού
Το θέμα που φέρει στη δημοσιότητα ο «Η.Α.» αναμένεται να απασχολήσει το σύνολο των τοπικών φορέων του Ζαγορίου, καθώς η απόφαση δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένοι οικισμό των Ασπραγγέλων αλλά όλα τα χωριά. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η επίσπευση της απόφασης από τη δημοτική αρχή, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που αφορά στους ορεινούς όγκους και την αξιοποίησή τους. Δεν αποκλείεται, η δημοσιοποίηση του θέματος να προκαλέσει την αντίδραση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να παρέμβει. Ζητούμενο, επίσης, είναι τι θα κάνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς εάν ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πανοζάχος εγκρίνει τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: