Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Νέα… χωματερή στο Μέτσοβο

Νέες εστίες ρύπανσης δημιουργούνται στο δήμο Μετσόβου και τελικός αποδέκτης, για μια ακόμη φορά, είναι ο ποταμός Μετσοβίτικος και κατ’ επέκταση ο ποταμός Άραχθος.
Το πρόβλημα της διαχείριση των απορριμμάτων και των μπαζών δεν έχει αντιμετωπιστεί στο νομό, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Το παράδοξο, όμως, είναι πως, πέραν της ολιγωρίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, νέες χωματερές… ξεφυτρώνουν κοντά σε ευαίσθητα υδατικά συστήματα. Μια από αυτές βρίσκεται κοντά στην εθνικό οδό Ιωαννίνων – Μετσόβου και λίγο πριν από το ορεινό χωριό, το οποίο, ως γνωστό, αποτελεί έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς του νομού Ιωαννίνων.
Έτσι, το πρόβλημα των απορριμμάτων και της απόθεσης των μπαζών αντί να επιλύεται, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις -κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει ότι στην παλιά εθνική οδό έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μια καινούρια χωματερή, η οποία αποτελεί εστία κινδύνου για το περιβάλλον καθώς και το υδάτινο δυναμικό της περιοχής. Να σημειωθεί, πάντως, πως η χωματερή έξω από το Μέτσοβο έχει κλείσει και η απόθεση των απορριμμάτων γίνεται πλέον σε άλλη τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Μέτσοβο με το Ανθοχώρι.

Συχνό «θέαμα»

Πέραν της «επίσημης» αυτής χωματερής, η καινούρια βρίσκεται λίγο έξω από το Μέτσοβο. Η συγκεκριμένη τοποθεσία, όπως φαίνεται, επελέγη για να μην είναι ορατός ο σκουπιδότοπος από τον πολύ κόσμο, καθώς οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους προς και από το Μέτσοβο την εθνική οδό και όχι τον εθνικό δρόμο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είναι αυτός ο κύριος λόγος που κάποιοι επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο για να εναποθέτουν τα μπάζα και τα σκουπίδια.
Πολίτης εντόπισε τη χωματερή πριν από μία εβδομάδα (Κυριακή 22 Νοεμβρίου), λόγω μιας φωτιάς που εκδηλώθηκε στο χώρο και ταυτόχρονα ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ανεβαίνοντας από το χωριό μου Βοτονόσι Μετσόβου, προς το Μέτσοβο από την παλιά εθνική οδό, λίγο πριν το Μέτσοβο, συνάντησα χώρο απόθεσης «μπαζών» που φτάνουν μέχρι το βάθος του ρέματος. Το συγκεκριμένο «θέαμα» το έχω «θαυμάσει» και άλλες φορές, μόνο που αυτή τη φορά το παρακείμενο πουρνάρι είχε πάρει φωτιά», αναφέρει στην καταγγελία του. Η Πυροσβεστική έχει καταγράψει το συμβάν της πυρκαγιάς αν και η φωτιά είχε σβήσει όταν το πυροσβεστικό όχημα μετέβη στη χωματερή. Παράλληλα, ο πολίτης ενημερώθηκε και το αστυνομικό τμήμα του Μετσόβου.


Τι γίνεται;

Ζητούμενο, πλέον, για τις αρμόδιες αρχές είναι να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν εκείνους που «δημιούργησαν» μια νέα χωματερή λίγο έξω από το Μέτσοβο. Η σχετική καταγγελία έχει αποσταλεί ακόμη και στο Συνήγορο του Πολίτη, ενώ κοινοποιήθηκε και στο Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, καθώς ο ποταμός Άραχθος είναι ο αποδέκτης των απορριμμάτων και των μπαζών που παράνομα εναποτίθενται. Επίσης, η καταγγελία κοινοποιήθηκε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη διοίκηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) καθώς και στο δήμο Μετσόβου.
Στην καταγγελία γίνεται ειδική αναφορά στον τοπικό δήμο, με τον πολίτη να καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την κατάσταση σχετικά με τη νέα χωματερή και να απαντήσουν. «Δεδομένης της ανεξέλεγκτης ρίψης και καύσης σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές και δεδομένης της ανοχής ή και (από πληροφορίες που έχω) της «παραχώρησης» χώρων από το Δήμο παρακαλώ όπως ενεργήσετε αναλόγως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: