Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Δεν βλέπουν… καπνό οι αρμόδιοι


Σιωπή από τις διευθύνσεις Πολεοδομίας και Δημόσιας Υγείας της Νομαρχία, καμιά αναφορά από τον τοπικό δήμο, ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο


Αποφεύγουν κάθε… επαφή με την παράνομη χωματερή που τις τελευταίες μέρες λειτουργεί κοντά στο ορεινό χωριό του Μετσόβου οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και οι υπηρεσίες.
Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποκάλυψε ο «Η.Α.» αφήνει αδιάφορους, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τους αρμόδιους φορείς του νομού Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, με αποτέλεσμα να εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία και τα αντανακλαστικά του κράτους. Προ των ευθυνών της, όμως, βρίσκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αντί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και το κλείσιμο της νέας χωματερής εξακολουθεί να κρατά… αποστάσεις από τις καταγγελίες. Ταυτόχρονα, όλοι οι αρμόδιοι «κλείνουν τα μάτια» στην πραγματική κατάσταση με τα διάσπαρτα απορρίμματα που τείνει να υποβαθμίσει το τουριστικό χωριό σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των επισκεπτών στο Μέτσοβο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους αποδέκτες της γραπτής καταγγελίας, η οποία ήταν επώνυμη, δεν απάντησε. Η χωματερή, η οποία βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο, συμπληρώνει 20 μέρες λειτουργίας χωρίς ωστόσο οι φορείς να ενεργοποιηθούν για να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση των υλικών και των απορριμμάτων.

Περιμένει ακόμη

Εντύπωση προκαλεί η ολιγωρία των τοπικών αρχών να απαντήσουν στην καταγγέλλουσα και η αδιαφορία των υπηρεσιών να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους, καθώς πρόκειται για μια παράνομη χωματερή. Παρότι η καταγγελία κοινοποιήθηκε σε όλες τις τοπικές αρχές και αναδείχθηκε από τον «Η.Α.», οι αρμόδιοι φορείς και οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν έδωσαν στη δημοσιότητα καμιά απολύτως απάντηση. Την έκπληξή της για τη σιωπή των αρμόδιων τοπικών αρχών και υπηρεσιών εκφράζει η Τριανταφυλλιά Σιούλη που έκανε την καταγγελία για τη λειτουργία της νέας χωματερής. «Και το περασμένο Σάββατο που πέρασα από την περιοχή η κατάσταση ήταν ίδια. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα ο δήμος Μετσόβου δεν έδωσε καμιά απάντηση, παρότι η καταγγελία που έκανα ήταν επώνυμη», ανέφερε στον «Η.Α.».
Η χωματερή του Μετσόβου, που «δημιουργήθηκε» πρόσφατα, απέχει από το χωριό δύο περίπου χιλιόμετρα και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατή από την Εγνατία, η οποία συγκεντρώνει πλέον το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου προς και από το Μέτσοβο, κρατά το θέμα στην «αφάνεια». Όμως, οι φορείς έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση χωρίς ωστόσο να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία.
Νέα απειλή για τον Άραχθο
Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση υλικών, μπαζών και απορριμμάτων υποβαθμίζει μια γνωστή στο πανελλήνιο τουριστική περιοχή, όπως το Μέτσοβο, και καταδεικνύει την αδυναμία των φορέων και των υπηρεσιών να προστατέψουν το περιβάλλον. Εμφανής είναι η έλλειψη διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού, αλλά και η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής του δήμου Μετσόβου, όπου τις τελευταίες μέρες «ξεφύτρωσε» η συγκεκριμένη χωματερή. Ταυτόχρονα, όμως, η χωματερή αποτελεί μια επιπρόσθετη απειλή για τον ποταμό Άραχθο (Μετσοβίτικο) καθώς είναι ο τελικός αποδέκτης των… υλικών. Για το λόγο αυτό η καταγγελία εστάλη και στο Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί και είχε καταγγείλει τη δημοτική αρχή Μετσόβου για τη ρύπανση του Αράχθου.

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: