Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Στον πλανήτη... Γκόντα

Ο δήμαρχος επιχείρησε να αποκρύψει πλήρως την πρωτοφανή χρεοκοπία στην οποία έχει οδηγήσει το δήμο που διοικεί εδώ και δέκα χρόνια.

Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ενώ ο δήμαρχος ολοκληρώνει τον οικονομικό του απολογισμό, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σε πηγαδάκια αλληλοσυγχαίρονται χαμογελώντας για τον οικονομικά εύρωστο δήμο στον οποίο ζούνε.
Ο Νίκος Γκόντας περιέγραψε χθες τα Γιάννενα ως δήμο πρότυπο οικονομικής πολιτικής ακόμη και στην Ευρώπη! Ποιοι Ευρωπαίοι θα ζήλευαν τους Γιαννιώτες είναι φυσικά… άγνωστο. Γιατί στα Γιάννενα οι κάτοικοι έχουν δανειστεί (μέσου δήμου και Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης) 70 εκατομμύρια ευρώ. Δίνουν δε μόνο σε τόκους 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως… Πάνω από το 10% δηλαδή των τακτικών εσόδων του δήμου τους! Και σαν να μην έφθανε αυτό θα πληρώσουν και επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ για δημοτικά τέλη προκειμένου ο δημιουργός της απίθανης μαύρης τρύπας Νίκος Γκόντας να καλύπτει έξοδα.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και το πικρό, γεμάτο απορία χαμόγελο στην αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος δεν φειδόταν διθυράμβων αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική: «Είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός από συστάσεως του δήμου. Κατέστη δε εφικτός με σκληρή δουλειά απ’ όλους. Πετύχαμε στο διπλογραφικό και τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών μας. Είναι άθλος η οικονομική μας κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για όλα φταίει ο «αλήστου μνήμης»… Πανοζάχος
Ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε και σε νούμερα. «Τα τακτικά μας έσοδα είναι 41 εκατομμύρια, 17 εκ. τα έκτακτα, οι εισπράξεις απαιτήσεων 11 εκ., οι εισπράξεις δημοσίου 5 εκατομμύρια». Προσδιόρισε τα έξοδα στα 75 εκατομμύρια και έβγαλε και αποθεματικό ενός εκατομμυρίου. Τόνισε δε ότι ο δήμος δεν είχε ποτέ πρόβλημα να πληρώσει τους εργαζομένους του. Αυτό συνέβη μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις και μάλιστα οι καθυστερήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, οφείλονται «στα τερτίπια του αλήστου μνήμης γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου».
Δεν διευκρίνισε φυσικά τι εννοεί, αλλά προφανώς αναφερόταν στην καθυστέρηση εγκρίσεων των απίθανων ισολογισμών των επιχειρήσεων από την περιφέρεια. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου δεν ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο χαμηλό επιτόκιο δανεισμού (2%). Το μόνο αγκάθι που είδε σε όλα αυτά ήταν το γεγονός ότι ο δήμος πρέπει να πληρώνει ακόμη απαλλοτριώσεις από τις δεκαετίες του ’50 και του ‘60! Έκανε αναφορά στην κοινωνική πολιτική του δήμου, στα έργα που έχουν γίνει καθώς και στη μέριμνα για τον… πολιτισμό. Στάθηκε ιδιαίτερα στο «πάγωμα» των δημοτικών τελών και ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να γίνουν δημότες Ιωαννιτών. Οι μισοί τουλάχιστον ψηφίζουν αλλού απ’ όπου ζούνε. «Βάση των χρηματοδοτήσεων είναι ο πληθυσμός μας» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ζήτησε από όσους υπαλλήλους δεν παραμείνουν στις δημοτικές επιχειρήσεις να δείξουν κατανόηση αποδεχόμενοι μετατάξεις στο ΙΚΑ, τα δύο νοσοκομεία και γενικά σε όσες υπηρεσίες υγείας έχουν ελλείψεις προσωπικού μετά και την κατάργηση του stage.

Η πραγματικότητα
Η αλήθεια για τα οικονομικά του δήμου είναι φυσικά τελείως διαφορετική. Τα επίσημα έγγραφα του δήμου δείχνουν δάνεια, μόνο στο δημαρχείο ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Χώρια τα άλλα τόσα περίπου της δημοτικής επιχείρησης για την ύδρευση και αποχέτευση. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πλασματικά στοιχεία! Αναφορά έγινε και στα δημοτικά τέλη: «Λέτε ότι τα παγώσατε, ενώ οι Γιαννιώτες θα πληρώσουν 1.100.000 € παραπάνω μόνο το 2010» είπε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μωσής Ελισάφ.
Ο Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι τα δάνεια του δήμου αγγίζουν ως νούμερο τα τακτικά του έσοδα. «Ο δήμαρχος όχι μόνο ωραιοποίησε την κατάσταση. Ή δεν γνωρίζει τα δεδομένα ή αναφέρεται σε ψευδή στοιχεία και να παραπλανεί τον γιαννιώτικο λαό», είπε με τη σειρά του ο Στέφανος Τζιμογιάννης που πρότεινε κατάργηση του μισθού για τις θέσεις αντιδημάρχων και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον πληρώνονται και από τις οργανικές τους θέσεις.
Ο κ. Τζιμογιάννης περιέγραψε και την τραγική κατάσταση της αναπτυξιακής εταιρίας του δήμου (ΑΔΕΙ). Τα χρέη της σε ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 1.700.000 €. Αποκάλυψε δε ένα απίθανο περιστατικό που δεν διαψεύστηκε από τη δημοτική αρχή: «Σήμερα έγινε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, 1,9 εκατομμύριο ευρώ για να εξοφλήσει η ΑΔΕΙ υποχρεώσεις στο ΙΚΑ, την Εφορεία, τη μισθοδοσία Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων. Όλα αυτά τα λεφτά έχω την πληροφορία ότι δεν πήγαν στην ΑΔΕΙ παρά μόνο το ένα εκατομμύριο. Πού είναι τα υπόλοιπα 900 χιλιάρικα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζιμογιάννης χωρίς πάντως να λάβει απαντήσεις.
Τι είπε ο δήμαρχος για όλα αυτά; Όταν κάποια στιγμή ο Αλέκος Φαρμάκης του θύμισε ότι το 2002 στις πρώτες μέρες της θητείας έταξε στους Γιαννιώτες ότι θα ζουν στον οικονομικά υγιέστερο δήμο στα Βαλκάνια, ο δήμαρχος άνοιξε το μικρόφωνο του και χαμογελώντας διέκοψε: «Και στην Ευρώπη». Τόση πια… συναίσθηση των όσων συμβαίνουν.
Για την ιστορία ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία.

Δήμαρχος:
Παγώσαμε για φέτος τα δημοτικά τέλη
Οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι 27 εκατομμύρια ευρώ
Δανειζόμαστε με 2,04 επιτόκιο%
Είμαστε πρωταθλητές έργων

Η αλήθεια:
1 εκ. ευρώ επιπλέον θα πληρώσουμε σε τέλη μόνο το 2010
Δάνεια δήμου-ΔΕΥΑΙ: 70 εκατομμύρια ευρώ περίπου
Σε τόκους δανείων το 10% των τακτικών ετήσιων εξόδων
Απορροφητικότητα στα έργα 50%

Δεν υπάρχουν σχόλια: