Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ουραγός η Ελλάδα στις δράσεις για το κλίμα

Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.

Βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, όπου συναντώνται 190 χώρες, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κλιματικές διαπραγματεύσεις συνεχώς εντείνονται, χωρίς ακόμα να έχουμε λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη. Οι ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Υπάρχουν όμως, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει επίσης να εισέλθουν στη διαδικασία μείωσης των εκπομπών, καθώς ήδη εκπέμπουν μια διόλου αμελητέα ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Συνολικά, 57 χώρες ευθύνονται για το 90% και πλέον, των παγκόσμιων εκπομπών.

Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

«Άλλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική» δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

«Στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας» επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Κατά τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για μια νομικά δεσμευτική, δίκαιη και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα, και στη συνέχεια να προβεί στις κατάλληλες «πράσινες» πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν το πράξει, τότε οι οργανώσεις φοβούνται πως και του χρόνου η Ελλάδα θα καταλάβει μια από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις στο δείκτη κλιματικών επιδόσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς 2103314893
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, Greenpeace, 210 3840774-5

Δεν υπάρχουν σχόλια: