Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το Σιάτλ μεγάλωσε και ήρθε στην Κοπεγχάγη!


Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την κλιματική αλλαγή- τα σύννεφα που σκέπαζαν όχι μόνο τον ουρανό της Κοπεγχάγης αλλά και τις ελπίδες των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο αποσύρθηκαν. Το κίνημα του Σιάτλ του 1999 ενηλικιώθηκε, φόρεσε τα γιορτινά του και πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας. Ιθαγενείς από τη Λατινική Αμερική, ακτιβιστές/ριες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, αριστερές και οικολογικές συλλογικότητες ενώθηκαν με κατοίκους της Κοπεγχάγης και ξεχύθηκαν στη μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ για την κλιματική αλλαγή!

Την ίδια ώρα που περίπου 100.000 χαμόγελα συναντιόντουσαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, μέσα στις κλειστές αίθουσες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, οι αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών γύριζαν την πλάτη στις χώρες του Νότου, μειώνοντας συνεχώς τις ελπίδες για μια ικανοποιητική συμφωνία. Μέχρι και σήμερα τα κείμενα που κυκλοφορούν ως προσχέδιο για συμφωνία αφήνουν όλα τα σημεία δεσμεύσεων με ερωτηματικό! Τα νούμερα για τις εκπομπές ρύπων είναι υπό συζήτηση μέσα σε μια ατμόσφαιρα αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων. Τα κομπιουτεράκια των αναλυτών των υπουργείων έχουν πάρει φωτιά καθώς αναζητούν την τιμή που θα έχει το περιβάλλον την επόμενη μέρα. Να αγοράσουν ή να πουλήσουν;

Η πορεία του Σαββάτου ήταν το “καλημέρα” ενός κινήματος που την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου θα κάνει ένα βήμα προς την αλλαγή σελίδας στο βιβλίο της ιστορίας των κινημάτων! Η πορεία με τίτλο “Reclaim the Power” (Διεκδικήστε την εξουσία που σας ανήκει) έχει στόχο την είσοδο στους χώρους της διάσκεψης, την ένωση με αντιπροσωπείες χωρών του Νότου και την εγκαινίαση της Συνόδου των Ανθρώπων (People’s Assembly). Αν το Σιάτλ κατηγορήθηκε για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, η Κοπεγχάγη με αποκορύφωμα την Τετάρτη θα έρθει να σφραγίσει με θετικές προτάσεις τη δυναμική παρουσία των κινημάτων στο μέλλον αυτού του πλανήτη.

Όπως λέει και ένα δημοφιλές σλόγκαν που έκανε την εμφάνισή του εδώ τις τελευταίες ημέρες: There is no Planet B!



Κοπεγχάγη

Μάριος Χαρούκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: