Η ανταλλαγής των εκτάσεων στην Αμφιθέα οδεύει προς το τέλος της. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Η.Α.», για την υπόθεση αυτή που εκκρεμεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει γίνει ακόμα και αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης -71 στρεμμάτων-, παρά τις ενστάσεις του Δασαρχείου.
Η φαινομενικά αθώα ανταλλαγή παραλίμνιων εκτάσεων στην Αμφιθέα, που οδεύει προς ολοκλήρωση, δεν είναι και τόσο αθώα τελικά. Εις το όνομα της προστασίας της λίμνης, έγινε αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στην περιοχή, παρά την αντίθετη άποψη του Δασαρχείου Ιωαννίνων και προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων με αμφίβολες διαδικασίες ενώ επίκειται ανταλλαγή των παραλίμνιων αγροτεμαχίων με οικόπεδα! Κι όλα αυτά υπό την «ενορχήστρωση» του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχου, του νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Περάματος Μιχάλη Κασσή.
Όλα ξεκίνησαν το 2004. Στις 7 Απριλίου εκείνου του χρόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη σκοπιμότητα της ανταλλαγής των ιδιόκτητων εκτάσεων εντός της ζώνης Α1 της λίμνης (απόλυτη ζώνη προστασίας) «με ισάξιες δημοτικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της περιφέρειας του δημοτικού διαμερίσματος Αμφιθέας και είναι δεκτικές και κατάλληλες προς ανταλλαγή». «Με την ανταλλαγή αυτή θα δυνηθεί να παρέμβει ο δήμος στην προστασία της λίμνης, δεδομένου ότι θα γίνει χρήση των παραλίμνιων ακινήτων που να κατατείνει στην οικοανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος του δήμου και των κατοίκων της περιοχής» αναφέρεται επιπλέον στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο νομάρχης κ. Καχριμάνης διαφημίζει την πρωτοβουλία αυτή ως εξής:.«Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα γίνει διάνοιξη του αναχώματος, προκειμένου η λίμνη να επανέλθει στα φυσικά της όρια». Ενάμιση χρόνο μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2009, ο δήμος Περάματος ανακοινώνει, μετά από συνέλευση με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων μεταξύ του αναχώματος και της Αμφιθέας, ότι θα γίνει ανταλλαγή 220 στρεμμάτων γης, με τίτλους ιδιοκτησίας, με 196 στρέμματα δημοτικής έκτασης τα οποία βρίσκονται πάνω από τον οικισμό της Αμφιθέας προς την πλευρά των Λιγγιάδων. Παρών σε αυτή την ανακοίνωση ήταν και ο νομάρχης κ. Καχριμάνης. Η ανταλλαγή ευχαριστιών μεταξύ του κ. Καχριμάνη και του κ. Κασσή απαραίτητες.
Αποχαρακτηρίστηκαν 71 στρέμματα
Δύο μήνες πριν, είχε προηγηθεί ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης. Τον Νοέμβριο του 2004, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, μετά από σχετικό αίτημα για τον χαρακτήρα της δημοτικής έκτασης των 196 στρεμμάτων, αποφαίνεται ότι τα 125 στρέμματα είναι μη δασική έκταση, και την ορίζει ως χορτολιβαδική. Τα υπόλοιπα 71 στρέμματα χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Στη συνέχεια ο δήμος Περάματος προσέφυγε κατά της απόφασης του δασάρχη στην πρωτοβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, η οποία δεν συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό των 71 στρεμμάτων ως δασικών. Το Δασαρχείο διαφώνησε με την επιτροπή υποστηρίζοντας δύο πράγματα: ότι η όλη μορφολογία της δασικής έκτασης των 71 στρεμμάτων είναι τμήμα της ευρύτερης περιοχής με δασικό χαρακτήρα και ότι ανήκει σε ευρύτερο ορεινό χώρο και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής και βιολογικής ισορροπίας. Πρότεινε δε την άσκηση προσφυγής στη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων –μια προσφυγή που την κάνει είτε ο ενδιαφερόμενος είτε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας. Προφανώς ο ενδιαφερόμενος, ο δήμος Περάματος, δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει νέα προσφυγή. Όσον αφορά τον (πρώην) γενικό γραμματέα, Δημήτρη Πανοζάχο, αυτός επέλεξε να μην προσφύγει, αποχαρακτηρίζοντας στην ουσία τη δασική έκταση και δίνοντας έμμεσα το πράσινο φως για την οικοπεδοποίησή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου