Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

"Τα ήθελε..."

Για τις ακραία σεξιστικές απόψεις που διατύπωσε ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, σε εκπομπή που μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ, η δημόσια τηλεόραση ζητάει συγγνώμη από τους τηλεθεατές με ανακοίνωσή της, μετά από πλήθος καταγγελιών που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και το διαδίκτυο. H έγκαιρη "συγγνώμη" της ΕΡΤ μπορεί μετριάσει την ποινή της εάν ληφθεί υπόψη από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο οποίο προσέφυγαν χθες με αναφορά τους οι Οικολόγοι- Πράσινοι και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ παρέμβαση του Συμβουλίου ζητούν το Δίκτυο Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, και η Νεολαία Συνασπισμού.

Σεξιστικά στερεότυπα από τον εικαστικό Κ. Τσόκλη

Αν και η εκπομπή / ντοκιμαντέρ «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» μεταδόθηκε πριν από 15 μέρες, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και σε επανάληψη -με πρώτη προβολή τον Ιούνιο του 2000- οι απόψεις του καλλιτέχνη ήταν τόσο σεξιστικές, κάτι ανάμεσα σε φονταμενταλιστική ηθική, αυθαιρεσία "καλλιτεχνική αδεία" και το παραλήρημα ενός παππού που δεν πολυκαταλαβαίνει τη σημασία όσων λέει, που η ΕΡΤ αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση: «Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο κ. Τσόκλης προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες απηχούν προσωπικές του απόψεις και δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης. Για τον λόγο αυτό η ΕΡΤ αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη από το κοινό της.

Τι είπε ο Τσόκλης στην εκπομπή; «Πολλές φορές μιλάμε για βιασμούς. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από τη γυναίκα που βγάζει τα βυζιά της απέξω, που φοράει τη φούστα και φαίνεται η κιλότα της. Εγώ νομίζω πως τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει τον άνθρωπο που τη βίασε και τον βάζει μέσα και δεν βάζει αυτή την ίδια που τον προκαλεί. Αφού η φύση τον σπρώχνει να το κάνει αυτό. Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γεροηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανέναν ερωτισμό μέσα του ή εκείνος που, ρισκάροντας τη ζωή του -την ίδια την ελευθερία του- επιτίθεται σ' ένα πλάσμα σεξουαλικό και θέλει να το φιλήσει, να το αγκαλιάσει, να το σφίξει; Μα γιατί, ποιος είναι ο πιο καλός;

Και πώς η ζωή θα γινότανε πιο ενδιαφέρουσα; Με κείνους τους ανέραστους που δεν συγκινούνται μπροστά στο φαινόμενο ή με κείνους που το πάθος ξεχειλίζοντας, τους κάνει να επιτεθούν; Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω-κάτω, η επίθεση, βρε παιδί μου; Να καταλάβεις αυτό το πράγμα που η φύση έπλασε προκλητικό, να το γευτείς, να το χαρείς;».

Η άποψη είναι τόσο εξωφρενική που φτάνει να προκαλεί και ειρωνικά σχόλια. Το Δίκτυο Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταγγέλλει τον βιασμό κακούργημα και όχι "πάθος", μια βαθύτατα αντικοινωνική και ποινικά κολάσιμη πράξη που "μόνο αρρωστημένοι νόες μπορούν να ανεχτούν ως απλό φυσικό φαινόμενο και ως ανταποδοτικό ισοστάθμισμα κάποιου τύπου συμπεριφοράς των θυμάτων" καλεί τον Κ. Τσόκλη "εφόσον το επιθυμεί να μεταναστεύσει στο Αφγανιστάν για να κάνει παρέα με την εκεί αστυνομία των ενδυμάτων και της μπούρκας".

Σε ειρωνικό ύφος και η Νεολαία Συνασπισμού... προειδοποιεί όσους εκφράζουν δημόσια φαλλοκρατικές απόψεις να το ξανασκεφτούν... "γιατί θα προκληθούμε και δεν θα φταίμε για ό,τι κι αν γίνει"! Η Νεολαία ΣΥΝ μιλάει για απόψεις που προσβάλλουν θεμελιώδη και κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, που εκφράζονται από εικαστικό "διανοούμενο" καλλιτέχνη που "εμφανίζεται ως καλλιτεχνική αυθεντία και επιχειρεί να υποβαθμίσει το αδίκημα του βιασμού και να το αποδώσει στην παθιασμένη ανδρική φύση του βιαστή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: