Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Μονιμοποίηση των stagiaires που καλύπτουν πάγιες ανάγκες




Απόφαση σταθμό με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται με το επαίσχυντο καθεστώς των stage εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με αυτήν δικαιώνονται δύο εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους, ενώ το δικαστήριο υποχρεώνει την υπηρεσία να τους επαναπροσλάβει τουλάχιστον μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης που θα προκύψει από την εκδικαση της κύριας αγωγής.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 6920/2010 απόφασή του, το Πρωτοδικείο δέχεται ότι οι δύο υπάλληλοι είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι μαθητείας και υπογραμμίζει ότι "δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές)".

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πρωτοδικείο στην ετυμηγορία του έλαβε υπόψη την πρόσφατη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2009, η οποία αναφέρει ρητά ότι οι stagiaires κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών και μάλιστα καθ' υπέρβαση του χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με το ΔΕΚ, επιτελείται κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι δεν θεωρούνται ως μαθητευόμενοι προκειμένου προκειμένου να δικαιολογούνται η ανασφάλιστη εργασία τους και οι κατά πολύ χαμηλότερες αμοιβές τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, τέλος, αποδίδει την ιδιότητα του εργοδότη στο Δημόσιο που στελεχώνει τις υπηρεσίες του και καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας με το καθεστώς της μαθητείας τούς εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο ΟΑΕΔ απλώς είναι ο μεσολαβητής στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: