Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία και Ρουμανία
Εβδομάδα μεγάλων κινητοποιήσεων κατά των πολιτικών λιτότητας αυτή που μας πέρασε με διαδηλώσεις και απεργίες σε Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία και Ρουμανία, ενώ την Τετάρτη, ύστερα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα γίνουν διαδηλώσεις (με κεντρική εκείνη στις Βρυξέλλες) και στην Ισπανία γενική απεργία.
Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη παρέλυε η Γαλλία καθώς οι εργαζόμενοι κατέβαιναν ξανά στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί - ήταν η ημέρα που ξεκινούσε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία. Σύμφωνα με τα συνδικάτα "το στοίχημα κερδήθηκε ξανά", μετά από την επιτυχημένη κινητοποίηση στις 7 του μηνός.
Την Τετάρτη στην Πολωνία κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας πάνω από 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, μεθοριακοί φρουροί, πυροσβέστες, φρουροί φυλακών και εργαζόμενοι στην εφορία, θέλοντας έτσι να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο πάγωμα των μισθών τους που προτείνει η κυβέρνηση για το 2011. Οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων πολωνικών συνδικάτων, του OPZZ και του Solidarnosc, πραγματοποίησαν πορεία από το υπουργείο Οικονομικών ως την έδρα του κοινοβουλίου και το πρωθυπουργικό μέγαρο. Χαρακτηριστικό του κλίματος ένα από τα πανώ όπου αναγραφόταν: "Δεν είναι λογικό να εμπιστεύεσαι τη φύλαξη του ψυγείου σου σε έναν πεινασμένο". Το πανό κρατούσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στην εφορία... Για να μειώσει κάποια στιγμή το έλλειμμα της χώρας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο αναμένεται να φτάνει το 7% φέτος, η πολωνική κυβέρνηση προβλέπει τη λήψη μέτρων λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες. Ωστόσο η Πολωνία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε. που διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξής της πέρυσι, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ΑΕΠ της Πολωνίας αυξήθηκε κατά 1,7% το 2009.
Την ίδια ημέρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου διαδήλωναν δεκάδες χιλιάδες άτομα κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης καθ' υπαγόρευση του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα δημόσιοι υπάλληλοι, νοσηλευτές και δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο αυτό για την επιβολή νέων φόρων, τις περικοπές των μισθών, στο πλαίσιο μέτρων της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τη νέα δόση του δανείου των 20 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.
Την Πέμπτη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας υιοθετούσε πακέτο μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του δημοσίου στο 4,6% του ΑΕΠ. Η απόφαση αυτή ήλθε ενώ την Τρίτη πάνω από 40.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί και άλλοι είχαν διαδηλώσει στην Πράγα κατά των προτάσεων να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 10% ώστε η χώρα να μη χρεωθεί περαιτέρω--ο προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις μισθών έως και 43%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου