Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Τρία κλικ» για άλλη πόλη


Ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μαντάς καλωσόρισε τους πολίτες στο Θυμωμένο Πορτραίτο και μίλησε για τη δημιουργία της παράταξης που έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της «ομόλογης» στην Περιφέρεια Ηπείρου με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου. «Φαίνονται ίσως αργόσυρτες αυτές οι διαδικασίες , αλλά στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η Αριστερά στον τόπο μας, που όλους μας πληγώνουν, είναι εξαιρετικά σημαντικές» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρωτοβουλία μόνο «ξαφνική» και αβασάνιστη δεν είναι και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι και του χώρου μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτή την εξέλιξη και άλλοι την θεωρούν πολιτικό λάθος και σεχταρισμό. Ειλικρινά όμως όταν κάποια πρόσωπα κάνουν μια επιλογή εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε από αδράνεια ή γιατί έτσι κάναμε πάντα». Ο κ. Μαντάς τράβηξε διαχωριστική γραμμή με τους «ενεργούς συμμέτοχους αυτής της κυβέρνησης σε ένα τοπίο όπου ρίχνει την βαριά του σκιά τομνημόνιο, η τρόϊκα, το ΔΝΤ» και τόνισε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραττε, έστω για την ανατροπή αυτής της δημοτικής αρχής «με τους υποστηρικτές και τους συμμετόχους της πιο καταστροφικής κυβέρνησης» θαήταν ανακόλουθο. Έτσι εξήγησε το διαχωρισμό της θέσης του κόμματος από την υποψηφιότητα του Φίλιππα Φίλιου.

Για τις εκλογές καθαυτές είπε ότι είναι «μια σημαντική πολιτική μάχη, μια μάχη για το μέλλον του τόπου μας αλλά είναι μόνο η αρχή».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του «Καλλικράτη» που τον χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα» και «μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση». Μίλησε για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, περιγράφοντας την κρίση ως «τη μεγάλη ανακατανομή υπέρ των πλουσίων και ταυτόχρονα η ισοπέδωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων», ζητώντας την ανατροπή του μνημονίου «από τα αριστερά με όρους λαϊκού κινήματος». Κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην προσπάθεια να συγκροτηθεί μια δημοτική κίνηση που δεν θα σταματήσει στις εκλογές. Ο κ. Μαντάς είπε ότι ο «Καλλικράτης» σφραγίζει «το τέλος της μικρής μας πόλης» και έθεσε ως βασικό στόχο και απάντηση της κίνησης σε αυτόν, την «κοινωνική αυτοοργάνωση, τα αυτόνομα κινήματα, χωροταξικά κατανεμημένα» με έμπνευση από τις αντίστοιχες προσπάθειες απανταχού της γης. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της πόλης, με μια «πολύ σκληρή καθημερινότητα» και ανέτρεξε στα κινήματα για το «Ξενία», την κεντρική πλατεία και την «Όαση».«Έχει τραυματιστεί ο δημόσιος χώρος της πόλης» είπε και αναφέρθηκε διεξοδικά στις «πληγές»: ΚΤΕΛ δίπλα στη λίμνη, «Ξενία», εγκαταλειμμένα Λιθαρίτσια, τμηματικά εκποιημένο όπως είπε, «Γιαννιώτικο Σαλόνι»κ.α. «Το πιο σημαντικό οικοσύστημα της πόλης η λίμνη υποφέρει. Έρμαιο των ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων επί χρόνια, πεδίο επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων με τραπεζοκαθίσματα πάνω στο κύμα, με ένα ΚΤΕΛφυτεμένο στα όριά της» περιέγραψε.

Ντετέκτιβ… στο δήμο

Επίθεση κατά της δημοτικής αρχής εξαπέλυσε ο κ. Μαντάς χαρακτηρίζοντας το ύψος του οικονομικού χρέους «αντικείμενο …εξιχνίασης από τους πιο επιτήδειους ντετέκτιβ», ενώ για το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης, ήταν εξίσου αιχμηρός. «Οι κακόγουστες αλλά καλοπληρωμένες μεταφορές πολιτιστικών υποπροϊόντων υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Κάποιες προσπάθειες στα όρια του ηρωϊκού για μια άλλη πολιτιστική πορεία είναι αδιάφορες για τους τοπικούς μας άρχοντες» τόνισε.

Στα χωροταξικά, εκτίμησε ότι «η χώρα και η περιοχή βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων». Μίλησε ακόμη για τη «Δωδώνη» τονίζοντας ότι για την τύχη της και τα περί μη πώλησης, «θα περιμένουμε και μετά τις 7 Νοέμβρη αλλά θα είμαστε και αποφασισμένοι να αγωνισθούμε με νύχια και με δόντιαγια να διατηρήσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της».

Έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο προγραμματικό «δια ταύτα» της κίνησης. «Αγωνιζόμαστε για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Δήμου με βασικά στοιχεία την δημοκρατία και την διαφάνεια. Με ουσιαστικές διαδικασίες όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και τα δημοψηφίσματα» είπε και συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη οι κοινωνικές πρωτοβουλίες και όχι οι φιλανθρωπίες, ενώ χρειάζεται τομή στις μετακινήσεις, άμεση πεζοδρόμηση όλης της πλατείας, τραμ, σιδηρόδρομος. «Πράσινη ανάπτυξη χωρίς σιδηρόδρομο και μέσα σταθερής τροχιάς είναι απλώς …πράσινα άλογα» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε και άλλα αιτήματα, όπως η βελτίωση της ποιότητας του νερού, τα φθηνότερα τιμολόγια, η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων , οι ριζικές τομές στην διαχείριση των στερών αποβλήτων με ανακύκλωση στην πηγή, κοινωνική συμμετοχή και ΧΥΤΥ, των υγρών αποβλήτων με σύνδεση όλων των περιοχών με τον βιολογικό καθαρισμό και ταυτόχρονα με ριζική αναβάθμισή του και αξιόπιστη λειτουργία ιδιαίτερα σε σχέση με την ΒΙΠΕ και την μόλυνση του Καλαμά. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συναγωνιστές και σύντροφοι, ας πάμε όλοι μαζί αυτό το ωραίο ταξίδι. Σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα, δεν περισσεύει κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: