Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Γεγονος η καθοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη περιφερεια

Η κοινή κάθοδος των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, στις εκλογές της περιφέρειας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδημητρίου, «επισφραγίστηκε» με την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, από τις οργανώσεις των άλλων τριών νομών. Το γεγονός της ομοφωνίας καταγράφεται ως θετικό, με δεδομένο ότι σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.Ο Γ. Παπαδημητρίου προχώρησε χθες στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, χαρακτηρίζοντας «τιμή και ευθύνη» την επιλογή να ηγηθεί του περιφερειακού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του για τον «Καλλικράτη», τις εκλογές και το μέλλον της Ηπείρου μη παραλείποντας να «χρεώσει» και στην Αριστερά, αδυναμία για την παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης για την περιφέρεια μας. Ερωτηθείς για τον εκλογικό στόχο, χαρακτήρισε ως αυτονόητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, δεν το απέκλεισε.Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες θα αναδειχθούν μέσα από τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νομό και σε επίπεδο Ηπείρου στη συνέχεια, καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Εξειδίκευση του μνημονίου ο «Καλλικράτης»
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στη Ν.Δ και τον ΛΑ.Ο.Σ και χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολη την συγκυρία και πλαστό το δίλλημα «ενάντια στο μνημόνιο» ή «με αυτοδιοικητική λογική».Όπως σημείωσε, το μνημόνιο δεν είναι κάτι εξωτερικό και άσχετο με την Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτελεί την συγκεκριμένη εξειδίκευση του προγράμματος σταθερότητας στην Αυτοδιοίκηση. «Εντάσσεται, τόνισε, στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, στην υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων, που θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψή τους, και στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση».Επίσης συμπλήρωσε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τα αναγκαία μέσα ανταπόκρισης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης.

Αναπαράγει το μοντέλο του κεντρικού κράτους
Σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη, το σχέδιο «Καλλικράτης» θεσμοθετεί τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναπαράγοντας το μοντέλο του κεντρικού κράτους, και επιδιώκει την αποκλειστική νομή της εξουσίας από τον δικομματισμό, διατηρώντας το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.«Τελικά, παρά την καθιέρωση της εκλογής των περιφερειακών οργάνων, οδηγούμαστε σε περιφερειακές αρχές, που ελάχιστα θα λογοδοτούν στους πολίτες αλλά θα ελέγχονται από κεντρικές κομματικές επιλογές και ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων και θα λειτουργούν με αδιαφάνεια, όπως εξάλλου συμβαίνει σήμερα τόσο στις κρατικές Περιφέρειες με τις διορισμένες περιφερειακές αρχές όσο και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με τις εκλεγμένες».

Για την Ήπειρο και την Αριστερά
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ήπειρο, επισήμανε ότι υπάρχουν αντιφάσεις, αφενός διαθέτει έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά και αφετέρου, μεγάλα προβλήματα, υστερήσεις και εσωτερικές ανισορροπίες. «Εμείς, τόνισε, θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται ούτε στο ορεινό ανάγλυφο ούτε στην κακή τύχη της Ηπείρου. Αντίθετα απορρέει από τα αδιέξοδα του κυρίαρχου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, από τις επιλογές των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, από την αυξανόμενη δύναμη ιδιωτικών συμφερόντων και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, από την απουσία δημοκρατίας και την αδιαφάνεια, από τη σπατάλη πόρων και την πελατειακή λογική».Δεν άφησε εκτός και την Αριστερά, σημειώνοντας ότι δεν κατάφερε να δώσει τη δική της πειστική απάντηση και να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ήπειρο, που θα έρχεται σε ρήξη με τις κυρίαρχες επιλογές και θα αλλάζει τους συσχετισμούς υπέρ του κόσμου της εργασίας, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Παράταξη ενάντια στο δικομματισμό
«Στόχος μας είναι, η δημιουργία ενός μάχιμου αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι πολλοί από τον χώρο που εκπροσωπεί μετέχουν σε πολύμορφους αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών και υποδομών. Μέσα από τις εκλογές της περιφέρειας, πρόσθεσε, «θέλουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με τη συγκρότηση όχι απλώς ψηφοδελτίου αλλά μιας αυτοδιοικητικής παράταξης μακράς πνοής για την Περιφέρεια της Ηπείρου, μιας παράταξης που εννοείται ότι την βλέπουμε ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων και στη συνδιαμόρφωση της φυσιογνωμίας και της πολιτικής της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: