Μπορεί η Κυβέρνηση να ψαλιδίζει μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, μειώνοντας κατακόρυφα την αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα πολίτη, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει αντίστοιχα να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο τις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες, οι τιμές των οποίων τραβούν διαρκώς…. την ανηφόρα.Αποτέλεσμα των εξαιρετικά δυσμενών για το πορτοφόλι του καταναλωτή εξελίξεων, η εντυπωσιακή μείωση του τζίρου που καταγράφεται ήδη και στις επιχειρήσεις της Ηπείρου, την ώρα που στην γειτονική Αλβανία ο ρυθμός ίδρυσης νέων επιχειρήσεων αυξάνει εντυπωσιακά, λόγω των ευνοϊκότερων οικονομικών συγκυριών.Τα ντόπια εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, τα πρατήρια καυσίμων, τα κέντρα αναψυχής και διασκέδασης, καθώς και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως αυτοί των μεταφορών βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται διαρκώς. Το γεγονός αυτό οδηγεί όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις σε «λουκέτο», αφού, τουλάχιστον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, με δυσκολία ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.Πτώση του τζίρου τους παρουσιάζουν σήμερα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις, όπως συμπέρανε πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια μελέτη, οι μισοί περίπου επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του «λουκέτου», αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΚΕΚΑ
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, όσον αφορά τις αυξήσεις σε βασικές υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΛΚΕΚΑ), που πρόσφατα πραγματοποίησε ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στις χώρες της Ευρωζώνης για τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς.Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η χώρα μας κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στις αυξήσεις προϊόντων που αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
ΚΡΕΑΣ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΚΑΦΕΣ…
Αναλυτικά, παρά τα ολοένα λιγότερα χρήματα που μπαίνουν στο πορτοφόλι μας, είμαστε πρώτοι στην αύξηση της τιμής του κρέατος. Αυτό πωλείται φέτος πιο ακριβό σε ποσοστό 1,9% όταν στην Ε.Ε. δεν διαπιστώνεται καμία αύξηση τον τελευταίο χρόνο! Τα…σκήπτρα κρατάει η χώρα μας και στις αυξήσεις των καυσίμων, που από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2010 ανέβηκαν κατά 39,6%. Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος αύξησής τους έφτασε το 25,6%, διαφορά ιδιαίτερα σημαντική, με τις ανάλογες φυσικά συνέπειες για την τσέπη μας.Αντίστοιχα, μεγάλη αύξηση σημείωσαν το ίδιο διάστημα τα είδη στις καφετέριες, αλλά και τα ξενοδοχεία που ακρίβυναν σε ποσοστό 3,6%, Στην Ε.Ε. οι αντίστοιχες αυξήσεις δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 1,4%, ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό της χώρας μας.
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Και στον τομέα των υπηρεσιών η Ελλάδα κρατάει την πρώτη θέση, όσον αφορά τις αυξήσεις, σύμφωνα πάντα με την μελέτη του ΕΛΚΕΚΑ. Έτσι, η αύξηση που καταγράφηκε στις οδικές μεταφορές ανέρχεται σε 17,2%, πολλαπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της Ε.Ε. όπου οι αυξήσεις είναι μόλις 2,2%! Το ίδιο ισχύει και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες έγιναν ακριβότερες σε ποσοστό 36,6%, ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση μόλις 3,5%.Τέλος η χώρα μας είναι πρώτη στις ασφαλίσεις και τις υπηρεσίες μεταφορών με αύξηση 11,3% και 10,2% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 5,4% και 2,6%, πρώτη στις επικοινωνίες με αύξηση 3,7% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι -0,8% και πρώτη στις ταχυδρομικές υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 6,4% (στην Ε.Ε. είναι 1,4%).Όλα αυτά οδηγούν φυσικά την Ελλάδα και σε μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε ποσοστό 5,5%. όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,7%.
ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΖΑΧΑΡΗ!
Πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κυμαίνονται οι αυξήσεις στη ζάχαρη το μέλι και άλλα ζαχαρώδη είδη (2,5%), καθώς επίσης και στο ψωμί και στα δημητριακά όπου η αύξηση είναι 0,4%, όσο δηλαδή και ο μέσος όρος της Ε.Ε..
«ΑΝΘΕΙ» Η ΑΛΒΑΝΙΑ…
Αντίθετη με την οικονομική δυσπραγία της χώρας μας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις είναι η κατάσταση στην γειτονική Αλβανία. Η επιχειρηματικότητα σ’ αυτήν ακολουθεί ανοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 αυξήθηκαν κατά ποσοστό 42,55% σε σύγκριση με πέρυσι οι νέες επιχειρήσεις οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο αντίστοιχο επιχειρηματικό μητρώο της χώρας! Οι νέες εταιρίες στην Αλβανία είναι σήμερα 12.800.
ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Αλβανία συσχετίζεται άμεσα και με το κύμα φυγής οικονομικών μεταναστών από την Ήπειρο και την Ελλάδα γενικότερα, οι οποίοι, λόγω της κρίσης επιστρέφουν στην πατρίδα τους και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκεί με χρήματα που έχουν συγκεντρώσει εργαζόμενοι επί μακρόν στην Ελλάδα. Ήδη ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών που έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες άτομα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου