Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τραγική η κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ Ιωαννίνων!

«Τραγική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ι.Κ.Α. Ιωαννίνων οι οργανώσεις συνταξιούχων ΙΚΑ- ΤΕΒΕ- ΤΣΑ του Νομού, σε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο.Όπως σημειώνουν, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. «Συγκεκριμένα, λείπουν καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι κτλ»!Εμφανής όμως είναι και η έλλειψη των μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα αξονικού τομογράφου. Επίσης «όσα υπάρχουν είτε δεν επαρκούν ή αν παρουσιάσουν βλάβες δεν υπάρχουν εφεδρείες. Αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τρέχουν στα ιδιωτικά κέντρα και να επιβαρύνονται οικονομικά».Παράλληλα, οι συνταξιούχοι τονίζουν, πως ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με την κατάργηση άλλων ταμείων έχει αυξηθεί και οι «ουρές» είναι τεράστιες κάθε μέρα, είτε για εξετάσεις και πληρωμές, είτε για συνταγογράφηση. «Κόψατε από τους ασφαλισμένους μια σειρά εξετάσεις όπως υπέρηχους, μαστογραφίες κλπ» τονίζουν προς τον κ. Σπυρόπουλο χαρακτηριστικά.

ΤΑ Κ.Α.Π.Η. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ένα θέμα που «καίει» εδώ και μήνες τους συνταξιούχους και των Ιωαννίνων, είναι αυτό της συνταγογράφησης φαρμάκων στα ΚΑΠΗ. «Εδώ και τρεις μήνες έχει σταματήσει η συνταγογράφηση από τα 13 ΚΑΠΗ του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι μεγάλων ηλικιών να αναγκάζονται να έρχονται στα κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ για να συνταγογραφήσουν. Έτσι ο μέσος όρος των εξεταζόμενων ασφαλισμένων αυξήθηκε σε 1500 άτομα ημερησίως!» αναφέρουν οι συνταξιούχοι.Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε, πως η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα μπορεί να γίνεται στο εξής και πάλι στα ΚΑΠΗ, αλλά μόνο από γιατρούς του ΙΚΑ.Όμως, πολλοί Γιαννιώτες συνταξιούχοι,διαμαρτύρονται για το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «ημίμετρο» και διερωτώνται πως «από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ, πότε θα προλαβαίνουν οι ίδιοι να έρχονται στα ΚΑΠΗ για να συνταγογραφούν κιόλας;».

ΟΞΥΝΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Όπως υποστηρίζουν, τα προβλήματα και η ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους αναμένεται να οξυνθούν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Και αυτό γιατί «χιλιάδες ασφαλισμένοι θα συνωστίζονται στα κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ».Παράλληλα, επιτίθενται στον κ. Σπυρόπουλο, κατηγορώντας τον, πως η «κατάσταση είναι τέτοια που συνάνθρωποί μας πεθαίνουν ή αιμορραγούν οικονομικά και εσείς κάθε φορά στα κανάλια υπερηφανεύεστε, ότι δήθεν βάζετε τάξη. Το 1998 ως Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχατε εξαγγείλει τη δημιουργία αστικών κέντρων Υγείας και δυστυχώς δεν κάνατε απολύτως τίποτε».Τέλος, δηλώνουν πως θα προβούν σε κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αν δεν γίνουν από την πλευρά του ΙΚΑ οι απαραίτητες κινήσεις για την επίλυση των παραπάνω θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: