Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Δεν θα κάνω ακτιβισμό απρόσκλητος» λέει ο δήμαρχος για τη Δωδώνη

Το ζήτημα της συμμετοχής του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Δωδώνης έθεσαν οι αριστερές παρατάξεις στα Γιάννενα. Η περιφερειακή παράταξη «Αύριο για την Ήπειρο» απέχει από το αποψινό περιφερειακό συμβούλιο και επιλέγει να πάει στην Ηγουμενίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίωρο αποκλεισμό του λιμανιού από τους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της Δωδώνης.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ανάμεσα στα μέλη της παράταξης Κώστα Λούκα (αριστερά) και Γιάννη Καραγιάννη. Το «Αύριο για την Ήπειρο» έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγο ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «μεγάλο ολίσθημα» την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Είναι από καιρό γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι στη Δωδώνη έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας.

Κατήγγειλε ακόμη τη μεθόδευση, όπως τη χαρακτήρισε, της περιφερειακής αρχής και προσωπικά τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κώστα Πέτσιο να ορίσουν συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ώρα της κινητοποίησης. «Η θέση μας είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Ο αποκλεισμός δεν είναι ακραίος. Ακραία είναι η ιδιωτικοποίηση μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

«Ειρηνική και σύντομη η κινητοποίηση»

Απαντώντας σε ερώτηση του «Η.Α.» για τις αρνητικές συνέπειες των αποκλεισμών λιμανιών στον τουρισμό ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η κινητοποίηση θα διαρκέσει μόλις τρεις ώρες. «Θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση του μέσου και του σκοπού. Η απειλή της ιδιωτικοποίησης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το όπλο του τρίωρου αποκλεισμού είναι εύλογο και επιβεβλημένο. Πρόκειται για μία ειρηνική κινητοποίηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε επικεφαλής αυτού του αποκλεισμού να είναι το περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καραγιάννης (μέλος της γραμματείας της παράταξης) χαρακτήρισε την πώληση της Δωδώνης «αιτία πολέμου» αφού, όπως είπε, σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση του ελληνικού αγροτικού και κτηνοτροφικού ιστού. «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα παραγωγών και εργαζομένων και ανοίγουμε διάλογο για άμεση αυτό-διαχειριστική λύση στο σημερινό αδιέξοδο» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Τόνισε δε και εκείνος τον επιβεβλημένο χαρακτήρα της σημερινής κινητοποίησης: «Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας που είναι παραγωγοί στη Δωδώνη. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας έχει επίσης σημαντικό ποσοστό μετοχών. Η παραγωγική βάση της Θεσπρωτίας κλονίζεται» είπε ο κ. Καραγιάννης.

Ο αποκλεισμός του λιμανιού είναι προγραμματισμένος για σήμερα στις 18.30.

«Δεν θα κάνω ακτιβισμό απρόσκλητος»

Την ίδια ώρα στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μαντάς πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να μεταβούν στην Ηγουμενίτσα και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό. «Οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά γρήγορες στη Δωδώνη. Η ενέργεια μας θα σηματοδοτήσει τη συμβολή μας στον αγώνα για να σωθεί η Δωδώνη» ανέφερε ο κ. Μαντάς. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από την πλευρά του υπενθύμισε ότι έγινε διάλογος με τους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στη Δωδώνη. Είπε ότι όλα τα στοιχεία που του έδωσαν τα πήγε ο ίδιος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση για την εκδήλωση. «Αν ένιωθαν ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί δεν αποτάθηκαν σε εμάς; Να κάνω ακτιβισμό, να διαλύσω το συμβούλιο και να πάω στην Ηγουμενίτσα και να μην βρω κανέναν; Δεν ξέρω καν τι θα κάνουν. Καλοπροαίρετα λέω ότι όφειλαν να μας πουν. Δεν θα προστρέξω κάπου που δεν με κάλεσαν» είπε ο κ. Φίλιος. Ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας συμφώνησε με τον κ. Φίλιο. «Λέμε 'Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη' αλλά δεν μπορούμε να πάμε απρόσκλητοι σε μία εκδήλωση» είπε ο κ. Γκόντας. Ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης είπε ότι η κινητοποίηση ήταν γνωστή και πως ο ίδιος είχε απευθύνει σχετικό κάλεσμα. «Δεν είναι αλήθεια ότι η εκδήλωση δεν ήταν γνωστή». Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τασούλας τόνισε ότι δεν χρειάζεται προσκλητήριο για να συμμετάσχει κάποιος στον αγώνα. Στο δημοτικό συμβούλιο ακολούθησε ψηφοφορία. Φήφισαν υπέρ μονο οι σύμβουλοι που ανήκουν στις αριστερές παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: