Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μηνύσεις και καταγγελίες από διαδηλωτές, σωματεία και ομοσπονδίες


Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τις διαδηλώσεις της 28ης και 29ης Ιουνίου και μπορεί η μυρωδιά του δακρυγόνου και των χημικών να μην πλανάται πια στον αέρα, οι πληγές όμως που άνοιξαν οι ημέρες αυτές δεν έχουν κλείσει και κάθε ημέρα νέα περιστατικά έρχονται στο φως, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, ανάμεσα στις οποίες και η ΠΟΕΣΥ, κινητοποιούνται και συλλέγουν στοιχεία για να προχωρήσουν σε μηνύσεις για την αλόγιστη χρήση χημικών αλλά και την αστυνομική βία εκείνων των ημερών, όταν "από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα", όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου από την ΕΙΝΑΠ.

ΕΙΝΑΠ: Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα

"Από τις 13.30 έως τις 17.30 δεχόμασταν συνεχείς επιθέσεις από τα ΜΑΤ στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Στην τρίτη επίθεση των ΜΑΤ, εκτός από χημικά και κρότου - λάμψης, τα ΜΑΤ μας πέταξαν και πέτρες και μάλιστα μια από τους τραυματίες που ήταν ξαπλωμένη και της δίναμε τις πρώτες βοήθειες τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι!" κατήγγειλε ο Π. Παπανικολάου από την ΕΙΝΑΠ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες των γιατρών να επικοινωνήσουν με τον Α. Λοβέρδο για τη μεταφορά των τραυματιών από το μετρό, είπε πως συνεργάτες του υπουργού απαντούσαν να κάνουν ό,τι μπορούν για τη μεταφορά των τραυματιών με το μετρό.

Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο Γ. Σταματόπουλος τόνισε πως έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το μετρό ανοιχτό και αναφέρθηκε στους ξυλοδαρμούς εργαζομένων από τα ΜΑΤ όταν τους ζητούσαν να απομακρυνθούν και να μην πετάνε χημικά στις εισόδους.

Τους διαδηλωτές ευχαρίστησε ο Σήφης Καυκαλάς γιατί χάρη σ' αυτούς σώθηκε, όπως είπε, ενώ αναφερόμενος στην επίμαχη σκηνή με τους κουκουλοφόρους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, στην οποία παρευρέθηκε, επεσήμανε πως άκουσε τη στιχομυθία μεταξύ των συνδικαλιστών και των ανδρών των ΜΑΤ, αλλά δεν εχει σημασία τι θα πει αφού θα τον διαψεύσουν. Ωστόσο χαρακτήρισε αστειότητες τα περί τραυματισμένων διαδηλωτών που τα ΜΑΤ προστάτευσαν και μίλησε για καθαρή συνεργασία της αστυνομίας με ακροδεξιές ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά η ομοσπονδία, καθώς οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν υπό διωγμόν, ενώ ο πρόεδρος τον φωτορεπόρτερ Μ. Λώλος δήλωσε πως κάνουν ήδη εμπάργκο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μη καλύπτοντας τις εμφανίσεις του.


Καταγγελία διαδηλώτριας: "Ράγισε ο αστράγαλός μου από δακρυγόνο"

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τραυματισμούς διαδηλωτών. Η 52χρονη εκπαιδευτικός Τζ. Σιούτη, όπως καταγγέλλει στην "Αυγή", χτυπήθηκε στο πόδι από δακρυγόνο στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως γύρω στις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κομμάτι της πορείας που είχε καταφύγει στη Φιλελλήνων και στη συνέχεια κυνηγήθηκε στη Μητροπόλεως.

"Το δακρυγόνο με χτύπησε στο πόδι και έπαθα ρωγμώδες κάταγμα στον αστράγαλο. Θα πρέπει να φοράω έναν ειδικό νάρθηκα 4 με 6 εβδομάδες, ενώ τα θραύσματα από το δακρυγόνο έσκισαν τα τζιν των διπλανών μου. Φορούσα μαύρα κλειστά παπούτσια. Σε αυτό που έπεσε το δακρυγόνο έγινε μπλε. Σκεφτείτε τι αναπνέουμε!" δηλώνει στην "Α".

Δεν υπάρχουν σχόλια: