Δεν έφταναν τα μεγάλα χρέη που αντιμετωπίζει ο δήμος Ιωαννιτών, τα οποία τον έχουν φέρει στα πρόθυρα «ασφυκτικού μνημονίου», τώρα προέκυψε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Με την πρόβλεψή του η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 4, μειώνονται τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και έτσι, το 2011, η συνολική δαπάνη για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα ξεπεράσει τα 5,8 δις ευρώ. Το πρόβλημα του δήμου Ιωαννιτών, είναι διπλό με… προοπτικές αύξησης.
Πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι ότι η περικοπή μάλλον θα γίνει οριζόντια, δηλαδή όλοι οι Δήμοι ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, θα χάσουν χρήματα αναλογικά με το μέγεθός τους. Δεύτερο, είναι πως ήδη, ο δήμος Ιωαννιτών δίνει συνολικά το 33% των εσόδων από τους ΚΑΠ σε δάνεια και τοκοχρεολύσια, καθώς είναι «μέχρι το λαιμό» στα χρέη, δανειακά και άλλα. Το 23% πηγαίνει σε δάνεια του δήμου Ιωαννιτών και το 10% σε δάνεια της ΔΕΥΑΙ, αμφότερα σε μεγάλο βαθμό «κληρονομιά» της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Αν λοιπόν χάσει ποσά από τα ήδη «στενά» οικονομικά του, ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου να μην μπορεί να καλύψει ανελαστικές δαπάνες όπως οι μισθοί των υπαλλήλων του. Συνολικά, η μείωση των ΚΑΠ σε όλη τη χώρα θα είναι 85 εκ. ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χρήστος Μάντης, απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο προειδοποιεί ότι «η περικοπή έστω και στο ελάχιστο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας».
Αυτά, είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα. Το τρίτο που έρχεται, είναι το ενδεχόμενο μείωσης των δαπανών από τις Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). «Τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ σοβαρά» συμπληρώνει ο κ. Μάντης.
Για την ακρίβεια, το πρόβλημα είναι ήδη σοβαρό. Ο δήμος Ιωαννιτών (όπως και άλλοι Δήμοι της χώρας) δεν έχουν λάβει δόσεις από τη ΣΑΤΑ μέχρι στιγμής για το 2011, ενώ περιμένει και χρήματα από το προηγούμενο έτος και εκφράζονται φόβοι ότι αν προκύψει περικοπή και εκεί, τότε τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος θα είναι λιγότερα από τα 4 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε έργα, καθώς η ΣΑΤΑ είναι ουσιαστικά το επενδυτικό πρόγραμμα των Δήμων.
«Πάρτε πρωτοβουλία»
Ο κ. Μάντης ζητάει από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και να παρέμβουν στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικων, προκειμένου οι περικοπές να μη γίνουν «οριζόντια» με τον ίδιο τρόπο δηλαδή για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά να ληφθούν υπόψη οι δανειακές τους υποχρεώσεις και ο βαθμός στον οποίο ουσιαστικά έχουν υποθηκευτεί τα έσοδά τους. «Θεωρούμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία έπρεπε ήδη να έχει αναληφθεί. Αφού δεν έγινε μέχρι σήμερα θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθεί άμεσα», καταλήγει ο κ. Μάντης.
Προ μνημονίου, χωρίς δάνειο
Εκτός όμως από αυτά που έρχονται, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει και αυτά που… είναι πίσω. Ήδη, βρίσκεται στην κατηγορία «πριν το χείλος του γκρεμού» με χρέος μεταξύ 100% και 120% των εσόδων του, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπει σε ένα είδος μνημονίου, αν και όχι τόσο αυστηρό όσο οι Δήμοι που έχουν χρέη άνω του 120% των εσόδων τους. Πάντως, η τρόικα φαίνεται ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τα χρέη των Δήμων, ειδικά μετά την ειδική μνεία που έγινε στους δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου στην Αθήνα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με δάνεια που είχαν από ξένες τράπεζες. Από την άλλη, ο Δήμος έχει αναζητήσει χρήματα σε «παλιές λύσεις» που έχει καταγγείλει ως αντιπολίτευση, στη δανειοδότηση δηλαδή, με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι άλλη λύση, ειδικά για τις ρυμοτομίες και άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δεν υπάρχει. «Κολλημένες» όμως είναι και οι αιτήσεις για δάνειο και φαίνεται ότι τα πράγματα στενεύουν ακόμα περισσότερο.
Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν δόθηκε λύση από το υπουργείο Εσωτερικών με το δάνειο των 12 εκ. ευρώ που θέλει να συνάψει ο δήμος για χρέη σε ρυμοτομίες, σε εργολάβους και προμηθευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου