Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΥΝ: "Ανεύρετη λύση" όσο δεν αμφισβητούνται οι χρηματαγορές

Σκληρή κριτική στις ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε., αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, για την απροθυμία τους να δώσουν λύση στην κρίση περιορίζοντας κατ' αρχήν τις χρηματαγορές, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του για το Eurogroup και την κρίση στην Ευρωζώνη ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός στάθηκε στην εμμονή των κυρίαρχων της Ε.Ε. να μην αμφισβητούν τις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι όσο δεν μπαίνει φραγμός στον ρόλο τους δεν υπάρχει λύση. Αναλυτικότερα, η δήλωσή του έχει ως εξής: "Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθημερινά επιδεινώνεται, καθώς οι χρηματαγορές διαρκώς ανατιμολογούν τους 'κινδύνους' από τα δημόσια χρέη των χωρών-μελών. Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ήρθε η σειρά της Ιταλίας να υποστεί τις συνέπειες από τις 'αξιολογήσεις των αγορών'. Εκπληκτικό δεν είναι το γεγονός αυτό καθαυτό όσο η εμμονή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ε.Ε. να αναζητούν στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους μια 'ανεύρετη λύση' που δεν θα αμφισβητεί τον κυριαρχικό ρόλο των χρηματαγορών. Οι χρηματαγορές, όταν αφήνονται να λειτουργήσουν ως ο αξιολογητής και ρυθμιστής κάθε οικονομικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, αναγνωρίζουν ένα μόνο δικαίωμα, αυτό του κεφαλαίου, κατεδαφίζοντας κάθε κοινωνική κατάκτηση και προστασία. Πριμοδοτούν τα 'Μνημόνια', δηλαδή τις γνωστές πολιτικές αντιδραστικής αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βαθαίνουν όμως παράλληλα την ύφεση και την κρίση χρέους, φέρνουν την Ευρωζώνη στο χείλος της διάλυσης. Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο υπάρχει η λύση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Διαχείριση του χρέους εκτός χρηματαγορών, αναδιαπραγμάτευσή του με διαγραφή μεγάλου μέρους του, απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος και της ανάπτυξης".



Δημ. Αρ.: Άγνωστες οι επιδιώξεις της κυβέρνησης



"Το τι ακριβώς προωθεί και διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους παραμένει άγνωστο" σχολίασε η Δημοκρατική Αριστεράς και συμπλήρωσε: "Η αντίληψη του 'ό,τι προαιρείσθε' ποτέ δεν απέδωσε. Αποτελεί απλώς παρακολούθημα των συμφερόντων των άλλων χωρών και των χρηματαγορών".


Οικ. Πράσινοι: Κοντόφθαλμη η Κομισιόν, παθητική η κυβέρνηση



"Η κοντόφθαλμη εμμονή της Κομισιόν και των κυβερνήσεων στις μεγαλύτερες δυνατές θυσίες και στις λιγότερες δυνατές θεσμικές τομές αφήνει όλη την Ευρώπη έρμαιο στις κερδοσκοπικές επιθέσεις" σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου. Και συνέχισε: "Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να περιμένει παθητικά τις εξελίξεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, οφείλει να προωθήσει ενεργά προτάσεις συνολικής διεξόδου για την Ευρωζώνη, με πλαίσιο που θα επιτρέπει και στις λιγότερο ισχυρές οικονομίες να σταθούν επιτέλους στα πόδια τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: