Πανικός επικράτησε χθες στην ελληνική αγορά και ενώ το κλίμα στην οικονομία είναι βαρύτερο από ποτέ στη διάρκεια της κρίσης. Το ευρέως συζητούμενο ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεωκοπίας - “selective default” ή περιορισμένης χρεωκοπίας - “restricted default” (κατηγορία την οποία τηρεί η Fitch Ratings) για την Ελλάδα σε συνδυασμό και με τις βλέψεις των κερδοσκόπων στο δεύτερο “Ι” των PIIGS (την Ιταλία) ενισχύθηκε χθες και με δημοσίευμα των "Financial Times". Βάσει αυτού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεωκοπία της χώρας και τη συρρίκνωση του χρέους της σε βιώσιμα όρια.
Οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κήρυξη επιλεκτικής χρεωκοπίας, καθώς ούτε καλύτεροι όροι επιμήκυνσης ούτε επιμήκυνση που θα θεωρηθεί διευκόλυνσης και όχι εξαναγκασμός είναι εύκολο να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η Moody's προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών σε λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας θα σημάνει “πιστωτικό γεγονός”. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δημοιεύτηκαν στο Reuters αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αντιδρά με την ίδια επιμονή στην ιδέα να μοιραστεί το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας με ιδιώτες επενδυτές, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για ανταλλαγή ομολόγων. Επισήμως βέβαια, ο Bini Smaghi δήλωσε για λογαριασμό της EKT πως “χρεωκοπία κράτους - μέλους της Ευρωζώνης θα προκαλούσε δραματική επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας”.
Πρόκριμα για τον χρόνο που θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις αγορές, δεδομένων όμως και των στενών χρονικών ορίων που πιέζουν για την παροχή δεύτερου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους "Financial Times", οι συζητήσεις στην Ε.Ε. επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεωκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν το παράδειγμα της Ουρουγουάης το 2003, όταν η χώρα αυτή θεωρήθηκε ότι χρεωκόπησε για ένα μικρό διάστημα, ως πιθανό μοντέλο και για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ο πανικός στις αγορές, μετά από όλα αυτά, μεταφράστηκε σε εκτόξευση των CDS στις χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται πιέσεις και στην πενταετία διαμορφώθηκαν στα εξής επίπεδα:
Ελλάδα: 2.531 μονάδες, Πορτογαλία: 1.154 μονάδες, Ιρλανδία: 1.020 μονάδες, Ισπανία: 338 μονάδες και Ιταλία: 279 μονάδες.
Άνοδο σημείωσαν και τα spread Ιταλίας (303 μονάδες), Ισπανίας (337 μονάδες), Πορτογαλίας (1.064 μονάδες), Ελλάδας (1.433 μονάδες) και Ιρλανδίας (1.067 μονάδες).
Στο Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης έχασε 2,58% και έκλεισε στις 1.218,88 μονάδες εν μέσω πωλήσεων και με τζίρο 473,98 εκατ. ευρώ.
Και ενώ αγορές και δημόσια οικονομικά εμφανίζουν μελανή εικόνα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή "Αυγή" για την κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εξάμηνο), και η πραγματική οικονομία παρουσιάζει αποκαρδιωτική πορεία: σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μειώθηκε κατά 10% τον Μάιο 2011 σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, με μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 10,8%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου