Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δ.Παπαδημούλης: Τουλάχιστον «φερ’ τε πίσω τα κλεμμένα»


«Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής», διαμηνύει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την υπόθεση Siemens. Μιλώντας στο tvxs.gr, επισημαίνει ότι τα τυχόν ποινικά αδικήματα πολιτικών έχουν παραγραφεί, ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή αποζημιώσεων μέσα από τις λεγόμενες αστικές ευθύνες, με απώτερο στόχο την «υλοποίηση της λαϊκής απαίτησης: ‘φέρ’ τε πίσω τα κλεμμένα’».

Μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία διερεύνησε την πολύκροτη υπόθεση, ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι «ορισμένοι στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (…) θέλησαν, χρησιμοποιώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία θεωρούν καμένα πολιτικά «χαρτιά», να σκεπάσουν το μέγα σκάνδαλο των κομματικών δανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί εκεί δεν υπάρχει θωρακισμένη ατιμωρησία (μέσω της αξιοποίησης του Συντάγματος) και μπορούν να διεκδικηθούν πίσω τα κλεμμένα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «υπήρξε η ομόφωνη παραδοχή ότι -εκτός από πρόσωπα- χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», απευθύνοντας έκκληση σε Ιπποκράτους και Ρηγίλλης: «Αυτό που παραδέχθηκαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, περιμένω να το παραδεχθούν δημόσια οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Και, κυρίως, περιμένω τις ενέργειές τους στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης και της δικαστικής αντιμετώπισης αυτής της παράνομης χρηματοδότησης».

Ακολουθεί η τηλεφωνική συνομιλία με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Ενδεχομένως η ερώτηση να είναι ρητορική: κατά τη γνώμη σας, μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε βήματα προόδου το πολιτικό σύστημα ως προς την αυτοκάθαρσή του;

Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens δεν πέρασε από αυτή την αίθουσα. Στο κομμάτι της τιμωρίας των υπευθύνων, η θωράκιση της ατιμωρησίας των πολιτικών από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών προδιαγράφει ότι θα υπάρχει ένα Βατοπέδι Νο 2, καθώς τα πιθανά ποινικά αδικήματα των εμπλεκομένων έχουν ήδη παραγραφεί. Εκεί όπου μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα είναι στην υλοποίηση της λαϊκής απαίτησης: «φέρ’ τε πίσω τα κλεμμένα».

Μπορεί το κράτος, με αστικές δίκες, να διεκδικήσει: και μια μεγάλη αποζημίωση από τη Siemens, και την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα δόθηκαν στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την εταιρεία, και την επιστροφή όσων προκύψουν από έναν εξονυχιστικό έλεγχο, που δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει, σε πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν με περιουσιολόγιο δυσανάλογα μεγαλύτερο από τα νόμιμα έσοδά τους.

Βλέπετε να υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν δείξει την ανάλογη πολιτική βούληση. Εδώ ακόμη δεν έχουν παραδεχθεί οι κ.κ. Σαμαράς και Παπανδρέου ότι τα ταμεία των κομμάτων τους χρηματοδοτήθηκαν από τη Siemens, παρότι γι’ αυτό υπάρχει και σχετική δικαστική απόφαση από το δικαστήριο του Μονάχου η οποία έχει ενσωματωθεί και στα πρακτικά του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Πρόκειται για ομόφωνη, σύμφωνη γνώμη. Επίσης, έδειξε μια απίστευτη προχειρότητα -η οποία έχει προκαλέσει απολύτως δίκαια την ενόχληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού- ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλαδή η αξιολόγηση των γεγονότων και της συμμετοχής σε αυτά των πολιτικών προσώπων για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πολύ φοβούμαι ότι ορισμένοι, στις ηγεσίες των δύο κομμάτων, όχι αναγκαστικά τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που ανήκουν στα δύο κόμματα, ορισμένοι που βρίσκονται υψηλότερα και πάνω από αυτούς, θέλησαν χρησιμοποιώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία θεωρούν καμένα πολιτικά «χαρτιά» να σκεπάσουν το μέγα σκάνδαλο των κομματικών δανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Διότι εκεί δεν υπάρχει θωρακισμένη ατιμωρησία και μπορούν να διεκδικηθούν πίσω τα κλεμμένα.

Και ακόμη κάτι πιο σημαντικό: 17 χώρες έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Siemens για το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων (400 εκατ. δολάρια οι ΗΠΑ, 400 εκατ. ευρώ περίπου η Γερμανία, αξιοσημείωτα μεγάλα ποσά χώρες όπως η Ρωσία, η Αργεντινή, το Κουβέιτ, το Μπαγκλαντές). Στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν έχει ζητηθεί αγωγή έστω κι ενός ευρώ από το ελληνικό κράτος, αλλά δεν έχει καν προσδιορίσει το κράτος το ύψος της ζημίας, δεν έχει αναθέσει καν σε εμπειρογνώμονα την εκτίμηση του ύψους της ζημίας για το σύνολο των σκανδαλωδών συμβάσεων με τη Siemens. Σε άλλες χώρες, οι υπεύθυνοι έχουν πάει ήδη φυλακή. Ενώ στη Νιγηρία ορισμένοι μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν, στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί καν δίκη, όχι για τα πολιτικά πρόσωπα που είναι θωρακισμένα συνταγματικά με ατιμωρησία, ακόμη και για τα φυσικά πρόσωπα. Αδυνατώ να καταλάβω, για παράδειγμα, γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη η δίκη του κ. Τσουκάτου για την παράβαση του νόμου και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Όπως κι εσείς αναφέρατε, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ύψος της ζημιάς για το Δημόσιο και μάλλον δεν έχουν διαπιστωθεί οι ακριβείς ευθύνες εμπλεκόμενων προσώπων. Τελικά, τι έκανε αυτή η επιτροπή;

Αυτή η επιτροπή έκανε λιγότερα από αυτά που μπορούσε να κάνει. Αλλά για να λέμε και «του στραβού το δίκιο» αφέθηκε και αβοήθητη, να ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα, απ’ όλους του άλλους θεσμούς: κυβέρνηση, δικαιοσύνη, ΣΔΟΕ, Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Στην Ισλανδία, η αντίστοιχη εξεταστική επιτροπή που παρέπεμψε τον πρώην πρωθυπουργό, τραπεζίτες, κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς είχε στη διάθεσή της ειδικούς εμπειρογνώμονες, 80 ειδικούς κομάντος που ξετίναξαν τα πάντα σε λογαριασμούς κλπ, δικό της προϋπολογισμό για να ορίσει πραγματογνωμοσύνες και να τις διεξαγάγει ταχύτατα, και κατέληξε σε ένα πόρισμα που δεν έγινε «κλωτσοσκούφι» ανάμεσα στα κόμματα των εμπλεκόμενων σε αυτό το σκάνδαλο.

Οι ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας είναι δεδομένες. Ωστόσο, θα λέγατε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι «πράσινο» ή «γαλάζιο»;

Το σκάνδαλο αυτό είναι «γαλαζοπράσινο». Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, πάσχουν απλώς από πολιτικό δαλτονισμό.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η ΝΔ αναφέρεται μόνο σε ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση;

Είναι σε απόλυτη συνέπεια με την επιλογή της να την κοπανήσει δυο φορές από τη Βουλή προκειμένου να μη συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Έχετε προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθείτε επακριβώς στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για την πρόταση παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού Σημίτη;

Νομίζω ότι έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες οι πρώην πρωθυπουργοί, και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σημίτης. Περίμενα ο κ. Σημίτης να πει κάτι και γι’ αυτές με τη σχετική δήλωση. Γιατί δικοί του συνεργάτες ήταν και ο κ. Μαντέλης και ο κ. Τσουκάτος. Περίμενα να πει κάτι και για τη «σκοτεινή πλευρά της σελήνης», όσον αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις στον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και το C4I.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα τα οποία η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής προτείνει για περαιτέρω διερεύνηση, δεν έχουμε κατ’ αρχήν αντίθεση να ψαχτούν οι πάντες και τα πάντα. Και επισημαίνουμε ότι στην πορεία θα προκύψει ανάγκη και περαιτέρω έρευνας, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής. Περιμένουμε όμως, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκεκριμένη πρόταση μαζί με το γραπτό που τη συνοδεύει, έτσι ώστε να τοποθετηθούμε με ευθύνη και με σαφήνεια για όλα.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία τα οποία αποκομίζετε από τις εργασίες και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens;

Υπήρξε προσπάθεια θετική η οποία καταγράφηκε σε 17 ομόφωνες πορισματικές αποφάσεις, και έστω και με την πίεση τη δική μου και άλλων μελών της Εξεταστικής Επιτροπής υπήρξε η ομόφωνη παραδοχή ότι -εκτός από πρόσωπα- χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που παραδέχθηκαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, περιμένω να το παραδεχθούν δημόσια οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Και, κυρίως, περιμένω τις ενέργειές τους στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης και της δικαστικής αντιμετώπισης αυτής της παράνομης χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: