Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Εξαπλώνεται το κίνημα κατά των διοδίων

Μετά από την πολύ μεγάλη κινητοποίηση κατά των διοδίων, την προηγούμενη Κυριακή, με χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν και να σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων συνεδρίασε χθες στη Λαμία για να συζητήσει τα επόμενα βήματα του κινήματος. Οι συμμετέχοντες προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, καθώς δεν πείθονται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης και τις δηλώσεις κατανόησης προς τους πολίτες για το ακριβό τίμημα που καταβάλλουν.

Δεν πείθουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων

Η κατάσταση δυναμιτίστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τη σύλληψη του δημάρχου Στυλίδας, Απ. Γκλέτσου, επειδή χρησιμοποίησε τα μηχανήματα του δήμου για να αφαιρέσει τις πλευρικές μπάρες των διοδίων και να ανοίξει παράδρομο για την ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της περιοχής. Ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Απ. Γκλέτσου, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς κι οδηγήθηκε με χειροπέδες στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου Στυλίδας έφεραν μια μικρή νίκη για το κίνημα, αφού ανανεώθηκαν περίπου 1.300 κάρτες ελεύθερης πρόσβασης που έχουν μοιραστεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μέχρι να φτιαχτεί ο παράδρομος. Το κόστος των καρτών επωμίζεται κατά 2/3 η εταιρεία και κατά 1/3 το κράτος.



"Η κυβέρνηση κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών"



Οι χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής φαίνεται ότι φόβισαν την κυβέρνηση, που, μετά τις διαρροές των προηγούμενων εβδομάδων για πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν τα διόδια, άλλαξε κατεύθυνση, με τον υφυπουργό Μεταφορών, Γ. Μαγκριώτη, να επαναλαμβάνει πολλές φορές την κατανόησή του για τις αντιδράσεις των πολιτών και να παραδέχεται ότι το αντίτιμο για τα διόδια είναι υψηλό.

Παράλληλα, ο Γ. Μαγκριώτης συνέστησε στους πολίτες υπομονή μέχρι τα τέλη Μαρτίου ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες για αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης. Μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων εκτιμούν ότι δεν φαίνεται ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης από τη μεριά της κυβέρνησης και ότι οι προτάσεις της δεν θίγουν ουσιαστικά τα συμφέροντα των εταιρειών, καθώς σχετικά με την πτώση των τιμών η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μείωση του έμμεσου φόρου υπέρ του κράτους που εμπεριέχεται στην τιμή των διοδίων. Ακόμα, μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού φοβούνται ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα πλήξει τις εταιρείες, που θα "ανταλλάξουν" τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου με επιμήκυνση του χρόνου μίσθωσης.



Προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις κάμερες στα διόδια



Τέλος, δημοτικοί σύμβουλοι του Ωρωπού με επικεφαλής τον δήμαρχο Γ. Οικονομάκο προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένου ζητώντας την ακύρωση του απαντητικού σημειώματος της Αρχής, το οποίο επιτρέπει την καταγραφή των στοιχείων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που διέρχονται χωρίς να πληρώσουν διόδια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση καμερών προϋποθέτει τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, η οποία δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη περίπτωση, κι ότι τα προσωπικά δεδομένα επιτρέπεται να τηρούνται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, σε αντίθεση με παλαιότερες αποφάσεις της Αρχής, το οποίο επιτρέπουν τη διατήρηση των δεδομένων χωρίς ειδική άδεια μόνο για 15 μέρες.

Οι κάτοικοι του Ωρωπού διοργανώνουν σήμερα στις 4 μ.μ. στα διόδια Αφιδνών κινητοποίηση με στόχο τις 2.000 ελεύθερες διελεύσεις επισημαίνοντας ότι "κατέχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ για την επιβολή 8 θέσεων σταθμών διοδίων στο εσωτερικό του δήμου μας. Θα κατακτήσουμε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερων διελεύσεων από αυτούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: