Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Συναίνεση για ρουσφέτια εις βάρος του περιβάλλοντος

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, με την οποία στις περιοχές Natura απαγορεύεται η δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων, εικονογραφούν την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν σήκωσαν κεφάλι για το Μνημόνιο, δεν τόλμησαν να πουν φωναχτά όσα σκέφτονται για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και περιορίστηκαν σε μουρμούρα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Βρήκαν, ωστόσο, φωνή και δύναμη να αντιταχθούν σε μία ρύθμιση που θίγει συμφέροντα και υπονομεύει την παράδοση πελατειακών σχέσεων. Η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ, αλλά και το ΚΚΕ προσέφεραν ιδιόμορφη συναίνεση στις περιβαλλοντοκτόνες διαθέσεις του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ, όπως δικαιολογούσε τα αυθαίρετα με πρόσχημα τη "λαϊκή κατοικία", τώρα επικαλείται την "προστασία των μικροϊδιοκτητών".

Καθώς το Μνημόνιο δυσκολεύει τα παραδοσιακά ρουσφέτια (διορισμούς, προμήθειες κ.λπ.) η κυβερνητική μηχανή προσανατολίζεται σε ρουσφέτια σε είδος. Το περιβάλλον υπάρχει σε αφθονία και δεν διαταράσσει το ισοζύγιο πληρωμών. Αντιθέτως, η ανάπτυξη real estate, η μετατροπή των απερημωμένων αγροτικών εκτάσεων σε οικόπεδα (αφού, μάλιστα, απέτυχε η καλλιέργεια... φωτοβολταϊκών) αποτελεί σταθερά του μοντέλου ανάπτυξης, που αν και χρεωκόπησε, επιβιώνει τουλάχιστον σε αυτή τη σταθερά του.

Η εκτός σχεδίου πόλης δόμηση, με βάση τα τέσσερα στρέμματα με τις παρεκκλίσεις, αποτελεί την ατμομηχανή για την καταστροφή του περιαστικού και του αγροτικού χώρου. Στοιχειώδης ορθολογισμός για την προστασία της ποιότητας ζωής επιβάλλει την επέκταση του σχεδίου πόλης σε περιοχές με οικιστική πίεση και τη σταδιακή απαγόρευση της εκτός σχεδίου πόλης δόμηση. Αυτό θα ισοδυναμούσε με επανάσταση!

Η πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος ήταν μικρότερης εμβέλειας, αλλά και πάλι ξεσήκωσε αντιδράσεις. Αφορά τις περιοχές Natura, που για λόγους διάσωσης της βιοποικιλότητας προστατεύονται με κοινοτική οδηγία -δάση, παραλίμνια και παρόχθια συστήματα, περιοχές Ramsar και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

“Βρήκε την ώρα, μέσα στην οικονομική κρίση, να ανακινήσει τέτοιο θέμα” ξεσπάθωσαν οι τηλεπαραθυράτοι στα δελτία των 8 επικαλούμενοι, μάλιστα, το συμφέρον του λαού! Δεν είναι το μοναδικό θέμα περιβάλλοντος που θα θυσιαστεί εν ονόματι της οικονομικής κρίσης. Στην Ε.Ε. συζητούν ακόμη και για την ίδρυση σταθμών πυρηνικής ενέργειας με βάση το δόγμα “φθηνή ενέργεια”. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιο απλά...

Η υπουργός Περιβάλλοντος, μόνη της απέναντι στην πολιτική βουλιμία υπουργών και βουλευτών της “πράσινης ανάπτυξης”, τελικά κάμφθηκε και προχώρησε σε εξαιρέσεις που υπακούουν στον “σεβασμό των κεκτημένων”...

Όσοι έχουν τέσσερα στρέμματα σε περιοχές Natura θεμελιώνουν δικαίωμα ανοικοδόμησης εφ' όρου ζωής. Οι υπόλοιποι μπορούν να ελπίζουν ότι η... ισότιμη μεταχείριση δεν θα αργήσει... Δεν θα χρειαστεί η "λαϊκή εξουσία"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: