Για την Πορτογαλία ξεκίνησε χθες μια μοιραία εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη θα πρέπει να βγει να δανειστεί έως και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, που στοιχηματίζουν στη χρεωκοπία της. Αυτή την εβδομάδα οι μισές χώρες της Ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει έκδοση ομολόγων, ενώ ήδη από το περασμένο Σάββατο εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Λισσαβώνας να ζητήσει την ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης - και μπει υπό επιτήρηση. Ο φόβος όλων είναι ότι εάν δεν στηριχθεί η Πορτογαλία, η κρίση μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταδοθεί στην πολύ μεγαλύτερη -άρα πολύ πιο επικίνδυνη- Ισπανία, η οποία, εκτός από τα δικά της προβλήματα, έχει και τεράστια ανοίγματα στα πορτογαλικά ομόλογα, μεγαλύτερα από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης μαζί.
Φόβοι ότι σειρά παίρνει η Ισπανία
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε δραματικά για την Πορτογαλία -και για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας-, καθώς τα περιβόητα spread, η διαφορά απόδοσης των ομολόγων της σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη. Σανίδα σωτηρίας έριξε το μεσημέρι στην Πορτογαλία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αγοράζοντας πενταετή και δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού Δημοσίου, για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις - και προσωρινά τουλάχιστον το κατάφερε. Και τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά, με αποτέλεσμα να κερδίσει λίγο χρόνο η Λισσαβώνα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, δήλωσε σε δραματικούς τόνους ότι η χώρα του θα τα καταφέρει και παρέθεσε για μια ακόμη φορά τις επιτυχίες της κυβέρνησής του στη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά κανείς δεν φαίνεται να τον πιστεύει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, Γαλλία και Γερμανία πιέζουν την Πορτογαλία να ενταχθεί στον μηχανισμό, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βγήκε με μισή καρδιά χθες να το διαψεύσει, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι «δεν ασκούμε πιέσεις σε κανέναν, αλλά υπερασπιζόμαστε το ευρώ». Η μόνη σαφής δήλωση στήριξης της Πορτογαλίας ήρθε από τη γειτονική της Ισπανία και την υπουργό Οικονομικών, Έλενα Σαλγκάδο, η οποία τόνισε ότι «η Πορτογαλία δεν χρειάζεται να ζητήσει κανενός είδους στήριξη, καθώς ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της», ενώ εμμέσως στηρίζει τη Λισσαβώνα και η Κομισιόν, δηλώνοντας δια του εκπροσώπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι «δεν γίνονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την ένταξη ούτε της Πορτογαλίας ούτε κάποιας άλλης χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Με δεδομένα τα προηγούμενα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας -διαψεύσεις μέχρι το παρά πέντε-, ελάχιστοι θεωρούν πιθανή την επιβίωση της Πορτογαλίας εκτός του μηχανισμού. Μάλιστα, ήδη έχουν «διαρρεύσει» οι εκτιμήσεις για το ύψος των πιστώσεων που πρέπει να δοθούν στη Λισσαβώνα- γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μοίρα της, καθώς και το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, θα συζητηθούν -επισήμως ή ανεπισήμως- στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ συγκαλείται από την ουγγρική προεδρία για τις 4 Φεβρουαρίου και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «27» με αντικείμενο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η σύνοδος αυτή μπορεί να εγκρίνει την ένταξη της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, εάν μέχρι τότε έχει υποχωρήσει η Λισσαβώνα, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συζητήσει και την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Άλλωστε, οι πιέσεις στον γαλλογερμανικό άξονα για το ευρωομόλογο ασκούνται πλέον και εκ των έσω, από τη γερμανική αντιπολίτευση και πολλούς οικονομολόγους των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου