Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήραν την εμπιστοσύνη τους σε κυβέρνηση και Γ. Παπανδρέου

Το βαρύτατο κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε χθες στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, καθώς δεκάδες βουλευτές “προσωποποίησαν” στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον Γ. Παπανδρέου τη συνολική αμφισβήτησή τους στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ενώ πολλοί εξ αυτών ζήτησαν εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας.

12ωρο σφυροκόπημα του Γ. Παπακωνσταντίνου από 70 βουλευτές στον ΚΤΕ Οικονομικών

Υπό την πίεση της κοινωνίας “βομβάρδιζαν” επί 12 ώρες τον υπουργό Οικονομικών αποδεικνύοντας το ρήγμα της κυβέρνησης όχι μόνο με τους πολίτες, αλλά και με την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία...

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών έγινε στον απόηχο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, όπου τουλάχιστον 15 υπουργοί - αναπληρωτές υπουργοί διαφώνησαν ανοιχτά με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και μπλόκαραν, παρόντος του Γ. Παπανδρέου, τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.



Σκληρές επιθέσεις

Χθες... ήταν η σειρά των βουλευτών, που “υποδέχτηκαν” στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τη Λ. Κατσέλη, τον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Γ. Ραγκούση και τον Δ. Ρέππα. Εκεί ο “τσάρος” της οικονομίας δέχτηκε άγριες επιθέσεις, είτε “από τα δεξιά” είτε “από τα αριστερά”, αλλά πάντως με τρεις κοινούς παρονομαστές: την αμφισβήτηση των ικανοτήτων του, την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολό της, αλλά και την αμφισβήτηση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου ως οικονομικών συνταγών που μπορούν να οδηγήσουν στη “σωτηρία” της χώρας.

Αίσθηση προκάλεσε η προσωπική επίθεση της Β. Παπανδρέου προς τον υπουργό Οικονομικών. “Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα. Με αντιμετώπισες σαν ούφο. Τι έκανες με τους κερδοσκόπους;» είπε προς τον υπουργό Οικονομικών η πρώην υπουργός.

“Ο υπουργός Οικονομικών ήρθε εδώ με περισσή αλαζονεία να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική” φέρεται ειπών ο Δ. Λιντζέρης.

“Τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009” είπε ο Εκτ. Νασιώκας ζητώντας “κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας τουλάχιστον με τα δύο κόμματα”. Στο “θριαμβολογικό” βίντεο απολογισμού 20 μηνών της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Π. Κουκουλόπουλος, λέγοντας πως “δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα”.

“Μη ζητάτε από την Κ.Ο. να αναλάβει τις ευθύνες της, να ζητήσετε από τους υπουργούς να αναλάβουν τις δικές τους, όσοι έχουν αποτύχει” είπε ο Μ. Κατρίνης προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου. “Δεν είμαστε λογιστές, μέχρι αυτή την ώρα ακούμε μόνο λογιστικές προσεγγίσεις”, είπε ο Γ. Αμοιρίδης. “Οι 156 βουλευτές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Να μην πάθει το ΠΑΣΟΚ ό,τι έπαθε ο Σόκρατες στην Πορτογαλία” είπε η Σ. Γιαννακά.



“Όχι” σε δημοψήφισμα...

Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν και εναντίον του δημοψηφίσματος, που άφησε προχθές ανοιχτό ως ενδεχόμενο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Μιχελογιαννάκης το χαρακτήρισε “πολιτική ανικανότητα”, ενώ διαφώνησε και ο Κ. Γείτονας, που επισήμανε ότι “πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερες συναινέσεις”. “Όχι στους γκαουλάιτερ της τρόικας στα υπουργεία” είπε ο Χρ. Μαγκούφης διαφωνώντας επίσης με το δημοψήφισμα.



...“Ναι” σε εκλογές

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. “Δεν βγαίνει, χρειαζόμαστε πολιτική νομιμοποίηση”, είπε η Τ. Αντωνίου, ενώ ο Δ. Βαρβαρίγος τόνισε: “Ο κόσμος βλέπει σκοτάδι, οι θυσίες του πήγαν χαμένες. Φέρτε το μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές κι αν δε γίνει να πάμε σε εκλογές”.

Υπέρ των εκλογών τάχθηκε και ο Β. Γερανίδης εκτιμώντας ότι “έτσι κι αλλιώς σε 3-4 μήνες δεν θα μπορούμε να τις αποφύγουμε”. “Δεν μας έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί οι εκλογές είναι καταστροφικές. Δεν διακρίνω άλλη δυνατότητα εκτόνωσης της κοινωνικής αναταραχής” τόνισε και ο Ν. Ζωίδης, παρά την “απειλή” της στάσης πληρωμών που επιστράτευσε, απαντώντας, ο Γ. Ραγκούσης.

Αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, που φέρεται ειπών πως “όσοι ξεγέλασαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Αν ξεπουλήσετε τις βιομηχανίες και τα κτήματα Θράκης, να το σκεφτείτε καλά”. Αν και ο ίδιος, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, το διέψευσε αργότερα, λέγοντας με νόημα ότι “μίλησε σε κλειστή εσωκομματική διαδικασία”, άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν ότι το είπε.



Γ. Παπακωνσταντίνου: Έκανε πίσω

Ενώπιον των ασφυκτικών πιέσεων και των άγριων επιθέσεων των “πράσινων” βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ορισμένα μέτρα. Μιλώντας περισσότερο από δυόμισι ώρες, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο, παραδέχτηκε “μεγάλη πίεση από την τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις” και άφησε ανοιχτό να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο.

Έπειτα από πρόταση της Λ. Κατσέλη φαίνεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν τα τεκμήρια διαβίωσης ως “ισοδύναμο μέτρο”, ενώ θα θεσπιστεί “τέλος αλληλεγγύης” στον δημόσιο τομέα (3%) και στον ιδιωτικό (1%), ώστε να αποφευχθεί η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθες ο Μ. Ανδρουλάκης μιλώντας στη ΝΕΤ. “Υπάρχει διαβάθμιση ευθυνών, αλλά την τελική ευθύνη την έχει πάντα ο καπετάνιος, που πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις. Δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι των πολιτικών εξελίξεων στους βουλευτές που αγνόησε όλο αυτό τον καιρό” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι “την ευθύνη την έχει η ηγεσία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: