Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΣΥΝ: Μετρά μέρες η κυβέρνηση

Με σκληρή αντιπολιτευτική "γραμμή", που θα κλιμακωθεί εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η ριζοσπαστική αριστερά ανασυντάσσεται αναμένοντας ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Εξάλλου για την ηγεσία του ΣΥΝ η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει: "Η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση", σημείωσε με έμφαση στις παρεμβάσεις του τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Με το Μεσοπρόθεσμο μάλιστα "κλειδώνει", σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η διπλή αποτυχία της κυβέρνησης: Μετά τις επεξεργασίες της Μαύρης Βίβλου που ανέδειξαν την πλήρη αποτυχία του πρώτου Μνημονίου, έρχεται να προστεθεί η εκ προοιμίου ομολογία αποτυχίας του Μεσοπρόθεσμου, αφού, όπως παραδέχεται επισήμως η κυβέρνηση, η εφαρμογή του θα επιδεινώσει την κρίση χρέους.

Βάσει της κυνικής αυτής ομολογίας η ριζοσπαστική αριστερά θα περάσει στην αντεπίθεση αναδεικνύοντας τους πραγματικούς στόχους των κυρίαρχων, που, όπως υποστηρίζει, δεν είναι και δεν ήταν εξαρχής η αντιμετώπιση του χρέους, αλλά η "αξιοποίηση" της κρίσης για ριζική αναδιάρθρωση προς όφελος του κεφαλαίου.

Ενδεικτική είναι η προ ημερών αποστροφή του Αλ. Τσίπρα, που, μιλώντας για το Μεσοπρόθεσμο, είπε ότι στόχος -κυρίως των πιστωτών- δεν είναι να μαζέψουν μερικά δισ. από το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά “να μην μείνει τίποτα στα χέρια του ελληνικού δημοσίου, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα νερά, ο φυσικός πλούτος. Ταυτόχρονα διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις ώστε να ανοίξουν τον δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, για να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων”.

Ωστόσο στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα πολύ δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα μετά την ειρηνική κοινωνική έκρηξη και τις μαζικές, καθημερινές συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας.



Πλατείες: Ακούμε και συμβάλλουμε

Η άποψη του κόμματος για τις κινητοποιήσεις των “αγανακτισμένων” πολιτών καταγράφηκε και στην απόφαση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Τετάρτη.

“Ο ΣΥΝ, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία του κινήματος, με ανοιχτά αυτιά στην κριτική που ασκεί, προσπαθεί να συμβάλει με τις ιδέες και τη δράση του”, υπογραμμίζει και καλεί εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και συνδικάτα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε ένα ευρύ μαχητικό μέτωπο.

Άλλωστε η ριζοσπαστική αριστερά βλέπει τις κινητοποιήσεις ως τομή: Έπειτα από μια περίοδο παθητικής στάσης, όπου η διάθεση αποχής και απαξίωσης είχε αρχίσει να κυριαρχεί, οι μάζες εισέβαλαν δυναμικά και πάλι στο προσκήνιο. Ένας απρόβλεπτος, αστάθμητος παράγοντας με δυνατότητα να αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο.

Έτσι, με τα μάτια και τα αφτιά στις πλατείες αλλά και στους αγώνες των συνδικάτων, με περαιτέρω ένταση του αντιπολιτευτικού λόγου εντός Βουλής, όπου με την επί της ουσίας συναίνεση της Ν.Δ. στην ακολουθούμενη πολιτική υπάρχει πεδίο... αντιπαράθεσης λαμπρό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν στην επικοινωνία με ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Ήδη εκτιμούν ότι η θετική προηγούμενη περίοδος, ελλείψει και εσωκομματικών τριβών, έχει (ξανα)ανοίξει διόδους επικοινωνίας με έναν κόσμο που παρακολουθούσε και παλαιότερα τον χώρο. Πρώτος στόχος είναι η προφύλαξη της ενότητας και απώτερος παραμένει η συγκρότηση ευρύτερου μετώπου, η συμπαράταξη της αριστεράς, των δυνάμεων που απεμπλέκονται από το ΠΑΣΟΚ και της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: