Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δημοκρατία έχουμε. Στον γύψο τη βάλαμε;

Την 28η Οκτωβρίου του 2010 500 περίπου μαθητές των Χανίων αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην παρέλαση, οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. Είχαν προηγηθεί σχετικές αποφάσεις από τις μαθητικές συνελεύσεις των σχολείων. Δυνάμεις καταστολής εμπόδισαν την πορεία των μαθητών, μέχρι να απομακρυνθούν οι “επίσημοι”. Έπειτα από την απομάκρυνση, η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή της παρέλασης. Όπως φαίνεται από βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο εκείνες τις μέρες, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φώναζαν στους αστυνομικούς: “Αφήστε τα παιδιά μας” και χειροκροτούσαν τα “παιδιά τους” για την κινητοποίηση.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, τρεις μαθητές από διαφορετικά λύκεια ο καθένας, ένας εκπαιδευτικός Μ.Ε., ένας πανεπιστημιακός και ένας γονιός (μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Νομού) ενημερώθηκαν προ ολίγων ημερών ότι κατηγορούνται από τρεις άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων για “διατάραξη κοινής ειρήνης”.

Ο πανεπιστημιακός είναι ο Σπύρος Λαπατσιώρας και ο γονιός ο Νίκος Τζινευράκης, και οι δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής είναι ο Κώστας Αδαμάκης, ιδιαίτερα ενεργός, μεταξύ άλλων, στο αντιρατσιστικό κίνημα.

Στην υποβληθείσα δικογραφία αναφέρεται επί λέξει: “Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές κρατούσαν στα χέρια πανό στο οποίο αναγραφόταν: 'Για ποια παιδεία μιλάτε;' ενώ φώναζαν το σύνθημα 'Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία'”.

Και συνεχίζει: “Από την Υπηρεσία μας αναζητήθηκε φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να αναγνωριστούν όσα περισσότερα άτομα γινόταν από το πλήθος των 500 ατόμων”.

Σημειώνουμε ότι το σύνθημα που φώναζαν οι μαθητές έχει και συνέχεια: “Η Χούντα δεν τελείωσε το '73”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: