Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων φορέων: Στον γκρεμό σπρώχνουν τη χώρα κυβέρνηση και τρόικα

Με τα μάτια δεμένα σπρώχνουν τη χώρα προς τον γκρεμό κυβέρνηση και τρόικα, καθώς με την απόφασή τους να προχωρήσουν στην κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων φορέων, σημαντικών για τη βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη, επιτελούν ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας. Παράλληλα δείχνουν τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εργαζόμενους, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα σχέδια κατάργησης ή συγχώνευσης 75 δημόσιων φορέων, οι 11 από τους οποίους είναι οι εξής: ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΡΤ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, Θέμις Κατασκευαστική, ΟΔΔΥ και ΕΟΜΜΕΧ.

Αν και οι δημόσιοι αυτοί φορείς δεν ήταν ποτέ ολοκληρωτικά, πραγματικά, δημόσιοι, καθώς ο δημόσιος, κοινωνικός και αναπτυξιακός τους ρόλος υποβαθμιζόταν και απαξιωνόταν συνεχώς, ο ρόλος τους ήταν σημαντικός για το δημόσιο όφελος. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ιδιωτικοποιήσει, ή να τους διαλύσει για να περάσει το έργο τους στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου οδηγεί στην επιπλέον συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ενώ ο κοινωνικός τους ρόλος πάει... περίπατο.

Μιλώντας στην "Αυγή" ο Ν. Γεωργακάκης, υπεύθυνος τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, τόνισε σχετικά με τα επιχειρήματα που θέτει ο αστικός συνασπισμός δυνάμεων για τον "προβληματικό" χαρακτήρα των φορέων αυτών ότι "η αριστερά δεν μπορεί να μπει σήμερα στη συζήτηση, με ποια μέσα και αναδιοργανώσεις θα δολοφονηθεί ο δημόσιος τομέας". Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως "αντιθέτως, η αριστερά πρέπει, με προτάσεις και αγώνα διαρκείας, να ανατρέψει την καταστροφική για τον τόπο πορεία".

Στο μεταξύ, το λουκέτο στους παραπάνω φορείς αναμένεται να δημιουργήσει νέα στρατιά ανέργων, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι επιπλέον απολύσεις χωρίς καμία πρόσληψη.

Για τους λόγους αυτούς η "Α" δίνει σήμερα βήμα διαλόγου στην "άλλη πλευρά", τους εργαζόμενους των δημόσιων φορέων, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους περί του θέματος.

Με δεδομένο ότι η λεγόμενη αναδιοργάνωση θα αγγίξει δεκάδες δημόσιους φορείς, η "Αυγή" θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να αναδείξει πλευρές που αφορούν τις δυνατότητες κοινωνικής και αναπτυξιακής συμβολής και άλλων φορέων που έχουν μπει στη λίστα αναδιοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: