Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εκλογές με απλή αναλογική και όχι παιχνίδια με τη βούληση του λαού



η μόνη "δημοκρατική διέξοδο" από το αδιέξοδο που έφεραν την χώρα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Απαντώντας στην προσχηματική πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου, να συμφωνηθεί ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, να ψηφιστεί η απλή αναλογική και να γίνουν εκλογές.

"Αποσύρετε το Μεσοπρόθεσμο που δεν έχει νομιμοποιήσει η Βουλή" είπε σημειώνοντας ότι ούτε η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να το εγκρίνει, "διότι εξελέγη με άλλους συσχετισμούς, σε άλλα δεδομένα". Στη συνέχεια "να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση, να ψηφίσει η Βουλή την απλή αναλογική ώστε να μην κλέβει τις έδρες των κομμάτων ένας εκλογικός νόμος καλπονοθευτικός και να πάμε άμεσα τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία", ώστε οι πολίτες "να κρίνουν με ποιο σχέδιο θα βγούμε από την κρίση χρέους και τις προτάσεις μας για τις αλλαγές του πολιτικού συστήματος".



Η "κάτω Βουλή" δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φοβούνται ότι "θα ανατραπούν οι συσχετισμοί της μεταπολίτευσης. Θα ανατραπεί ο δικομματισμός ως σύστημα εναλλαγής των δυο κομμάτων στην εξουσία" και υπονομεύουν τις πλατείες είτε με καρότο (δηλώσεις Βενιζέλου) είτε με μαστίγιο (π.χ. δηλώσεις Πάγκαλου, προβοκάτσιες). Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τους "στενόμυαλους, δήθεν αντιεξουσιαστές," που "έχουν υποστεί μεγάλη ήττα το τελευταίο διάστημα βλέποντας ότι το σύστημα μπορεί να τρίζει χωρίς βία".

"Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία τις τελευταίες 25 μέρες έχει αποκτήσει και κάτω Βουλή" τόνισε και πρόσθεσε: "Η κάτω Βουλή, η κοινωνία που αγωνιά, δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση με σύμβαση έργου να περάσει το Μεσοπρόθεσμο".



Εκβιασμοί με το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που ζήτησε κάλπη για το Μεσοπρόθεσμο, το Μνημόνιο 2 και το Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά διαπίστωσε ότι η ιδέα για δημοψήφισμα αξιοποιείται από τον Γ. Παπανδρέου ως εκτόνωση μετά την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου ή εκβιασμός του λαού, όπως έγινε με τις προτάσεις Δασκαλόπουλου και Δαμανάκη για έξοδο από το ευρώ -προτάσεις που δεν απέρριπτε η κυβέρνηση...

Έχοντας σαφές μέτωπο και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τη Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "η χώρα βουλιάζει σε μια πρωτοφανή και πολυδιάστατη κρίση", η οποία είναι δημοσιονομική, λόγω της εμμονής των δύο κομμάτων στην πολιτική του Μνημονίου κοινωνική και δημοκρατίας, με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. να προσπαθούν να την ξεπεράσουν ασκούμενοι "σε κινήσεις παρασκηνίου".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε Παπανδρέου και Σαμαρά "τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει, ήσασταν έτοιμοι να συγκυβερνήσετε. Πού πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές και διαφωνίες που είχατε όλο το προηγούμενο διάστημα; Τι είδους προγραμματική συμφωνία είχατε ξαφνικά 4 με 6 το απόγευμα της Τετάρτης".



Οι δανειστές δανείζουν όταν έχουμε αστάθεια

Αποκαλύπτοντας δε την πολιτική υποκρισία και τους εκβιασμούς που έγιναν ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι κάθε φορά που κλονίζεται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπως την Τετάρτη 4 μ.μ. - 8 μ.μ. που δεν είχαμε κυβέρνηση, η 5η δόση ήταν δεδομένη, ενώ κάθε φορά που αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος αρχίζουν πάλι οι εκβιασμοί ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση.

Έκανε λόγο για "αυτογελοιοποίηση" του δικομματισμού υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος και των δύο κομμάτων "είναι να διατηρηθεί αυτό το σύστημα εξουσίας που τρίζει, ο δικομματισμός, αλλά και να συνεχιστεί αυτή η πολιτική" παρακάμπτοντας τον λαϊκό παράγοντα είτε με ανασχηματισμούς είτε με κυβερνήσεις "εθνικής σωτηρίας". Το πραγματικό πρόβλημα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι πως ο λαός καταλαβαίνει ότι το δίλημμα "δεν είναι ποιος θα είναι ο καπετάνιος ή αν θα είναι δυο και τρεις οι καπετάνιοι που θα οδηγήσουν το καράβι στην ξέρα, αλλά να μη συνεχίσει αυτή η πορεία και να μην οδηγηθούμε στην ξέρα". Μπορεί τα δύο κόμματα να έχουν τα πέντε έκτα στη Βουλή, είναι όμως "συντριπτική μειοψηφία στον λαό", πρόσθεσε.



Να λογοδοτήσουν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Το εθνικό χρέος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι "να λογοδοτήσουν στον λαό", τόνισε, επισημαίνοντας ότι έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έκαναν το κράτος φέουδό τους, χαράμισαν τη δημόσια περιουσία και την ανάπτυξη στη διαπλοκή και στις εκλογές κορόιδευαν τον λαό. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διαγκωνίζονται ποιον αγαπά περισσότερο η τρόικα, είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: "Και τους δυο σας αγαπάει η τρόικα. Αρκεί να εφαρμόζετε τα μέτρα που θέλουν".

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι τον Μάιο του 2010 είχε τρεις επιλογές (Μνημόνιο, στάση πληρωμών, έξοδο από ευρώ), ότι είχε και την επιλογή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2010 να δανειστεί από τις αγορές που ήταν ακόμη ανοιχτές για την Ελλάδα, αντί να μιλά για διεφθαρμένη χώρα, για ναυάγια και Τιτανικούς, αλλά και την επιλογή της ευρωπαϊκής λύσης που είναι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τους δανειστές μίας "δίκαιης ρύθμισης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του".



Από αντιμνημονιακοί, υπουργοί του Μνημονίου

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι σ’ αυτό εξετάζονται δύο σενάρια, το ένα χωρίς τα σκληρά μέτρα των 30 δισ. ώς το 2015 και το άλλο με τα σκληρά μέτρα, αλλά και στα δύο σενάρια η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι ίδια! Επίσης στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις το χρέος το 2015 θα είναι στο 140% του ΑΕΠ, ενώ χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι στο 160% του ΑΕΠ. Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις η χώρα δεν θα εξέλθει από την οικονομική και κοινωνική κρίση! Μια οικονομία δεν μπορεί να οδηγηθεί σε προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης όταν μόνο για τους τόκους πρέπει να πληρώνει το 11% του ΑΕΠ, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ρωτώντας αν θα περάσει το μεσοπρόθεσμο με 180 ψήφους, όπως ζητούσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.

"Έχετε την ικανότητα εσείς κυρίως του ΠΑΣΟΚ να αλλάζετε μέσα σε 24 ώρες τρεις φορές άποψη. Κάποιοι το πρωί είναι αντιμνημονιακοί και το βράδυ γίνονται υπουργοί του Μνημονίου. Κάποιοι άλλοι το πρωί είναι αρχιαποστάτες και το βράδυ γίνονται συγκυβερνήτες" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: