Τα πολιτικά του ρέστα θα παίξει το επόμενο 10ήμερο, αρχής γενομένης από αύριο, ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου, με τους βουλευτές του να τον αμφισβητούν ανοιχτά, την κοινωνία να πιέζει μαζικά και ορισμένους υπουργούς να σκέφτονται ακόμη και να μην ξαναπολιτευθούν, θα εισαγάγει στο τέλος της εβδομάδας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή. Και από την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, μπορεί να προκύψουν τα πάντα: ένα “πριόνισμα” της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 156 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -που είναι πιθανότατο-, ένας ανασχηματισμός -που είναι βέβαιος- ή ακόμη και πρόωρες εκλογές - αν είναι πολλά τα κοινοβουλευτικά “ατυχήματα”, πράγμα διόλου απίθανο.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο * Δ. Λιντζέρης: Ας γίνουν εκλογές. Δημοκρατία έχουμε, όχι ολιγαρχία
Η επιστολή των “16” βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν άμεση σύγκληση όλων των κομματικών οργάνων, αλλά και αποτίμηση-συζήτηση του ενός χρόνου Μνημονίου, φανέρωσε σε όλους το βαρύτατο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Όλοι τους βρίσκονται σε ένα deja vu της ψηφοφορίας για το (πρώτο) Μνημόνιο, μόνο που τώρα έχουν περιέλθει σε ακόμη χειρότερη θέση. Αρκετοί εξ αυτών έχουν πειστεί πια ότι ο “μνημονιακός” δρόμος είναι αδιέξοδος και αποτυχημένος. Ακόμη περισσότεροι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις περιφέρειές τους. Και όλοι, μα όλοι, πιέζονται πολιτικά, αλλά και ψυχικά, τόσο από τις μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις των “αγανακτισμένων” όσο και από την επιθετικότητα που δείχνουν ορισμένοι -λίγοι- όταν βλέπουν... πολιτικό στέλεχος μπροστά τους.
Εκλογικό δίλημμα
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Β. Έξαρχος, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Ευθυμίου), αλλά και η στενή συνεργάτις του Γ. Παπανδρέου, Ρεγγ. Βάρτζελη, επιχειρούν εδώ και μέρες να επισείσουν επί των συμπολιτευόμενων βουλευτών την απειλή της χρεωκοπίας. “Ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και μετά κάνε ό,τι θες. Να ξέρεις μόνο ότι αν πάμε σε εκλογές, αυτό σημαίνει χρεωκοπία”, είναι μια φράση που έχουν ακούσει τις τελευταίες ημέρες αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, σε κάθε δύσκολη στιγμή του, επιστράτευε πάντα και από έναν εκβιασμό. Μόνο που αυτή τη φορά είναι όλα ανοιχτά. Οι βουλευτές αισθάνονται ότι εκβιάζονται από τη μορφή ενός άρθρου που θα έχει το Μεσοπρόθεσμο, αφού αναγκάζονται να καταφύγουν στη λύση τού “ή όλα ή τίποτα”. Δεν μπορούν, όπως με όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια, να υπερψηφίσουν επί της αρχής και να καταψηφίσουν άρθρα με τα οποία διαφωνούν. Γι' αυτό και κάποιοι σκέφτονται να καταψηφίσουν γενικώς “κι ό,τι θέλει ας γίνει”, όπως λένε, ενώ τουλάχιστον 4 προβληματίζονται σοβαρά μήπως πρέπει να παραιτηθούν από την έδρα τους, για να απαλλαγούν από το δίλημμα “ή ψηφίζω τα μέτρα που θεωρώ καταστροφικά ή ρίχνω την κυβέρνηση”. “Ας γίνουν εκλογές, δημοκρατία έχουμε, όχι ολιγαρχία”, είπε μόλις προχθές ο Δ. Λιντζέρης, που διαφωνεί με την πώληση του ΟΛΠ. “Αν το Μεσοπρόθεσμο έρθει με διαδικασία κατεπείγοντος, θα το καταψηφίσω”, απείλησε δημοσίως ο Θ. Ρομπόπουλος, ενώ ο Αλ. Αθανασιάδης έχει προαναγγείλει ότι δεν θα ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται ο Β. Γερανίδης.
Η ατμόσφαιρα στην κοινωνία έχει επιβαρύνει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μεταξύ των “πράσινων” βουλευτών. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξουν διαρροές, αλλά όχι τόσες ώστε να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να απωλέσει ο Γ. Παπανδρέου τη δεδηλωμένη.
Υπουργοί... απελπισμένοι
Δεν είναι, όμως, μόνο οι βουλευτές “στα κάγκελα”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον από το μυαλό ενός υπουργού έχει περάσει η σκέψη να παραιτηθεί και να μην πολιτευθεί εκ νέου. Αντίστοιχες φήμες διοχετεύθηκαν και για τους Δ. Ρέππα και Λ. Κατσέλη, παρ' ότι οι υπουργοί Υποδομών και Εργασίας τις διέψευσαν. Ενδεικτική του κακού κλίματος στην κυβέρνηση είναι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να συνεδριάσει πρώτα... ατύπως (δηλαδή χωρίς πρακτικά και επισημότητα...) το Υπουργικό Συμβούλιο (αύριο) και την προσεχή Τετάρτη να εγκρίνει επισήμως το Μεσοπρόθεσμο με νέα συνεδρίαση. Επίσης, την Τρίτη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στο ΚΤΕ Οικονομικών με... “ενισχύσεις”, δηλαδή συνοδεία τεσσάρων ακόμη υπουργών. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα βρει άλλες “ενισχύσεις” στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Στην κοινωνία, πάντως, δεν έχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου