Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Άνεργοι για όλες… τις δουλειές

Μια διαφορετική μορφή εργασίας εισάγεται από το υπουργείο Εργασίας, με την υλοποίηση των λεγόμενων προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Εξήντα περίπου χιλιάδες άνεργοι θα δουλέψουν για πέντε μόνο μήνες με αμοιβή 625 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη μέσω του ΙΚΑ. Δεν είναι η μόνη «καινοτομία».

Η άλλη καινοτομία είναι ότι όσοι προσληφθούν θα υλοποιήσουν δράσεις κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο προσπαθεί να τρενάρει την ξέφρενη πορεία της ανεργίας αλλά και να καλύψει ταυτόχρονα ελλείψεις σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί, θα γίνει στα Γιάννενα, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερωτική σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Στη σύσκεψη θα παραστεί για να ενημερώσει τους φορείς αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου. Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδίως σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις. Συμπράττοντες φορείς μπορούν να είναι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα. Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μέχρι τις 11 Ιουλίου.
Οι ωφελούμενοι θα τοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης. Η επιλογή των ανέργων θα πραγματοποιηθεί μέσω συστήματος μοριοδότησης ενώ η ανάρτηση των ωφελουμένων στο διαδίκτυο θα είναι υποχρεωτική. Για την Περιφέρεια Ηπείρου έχει κατανεμηθεί το ποσό των 9.679.687 ευρώ. Στα Γιάννενα θα προσληφθούν 1.250 άνεργοι, στην Άρτα 700, στην Πρέβεζα 550 και στη Θεσπρωτία 450. Δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση πεντάμηνης εργασίας είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, οι έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, οι υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, και οι άνεργοι έως 30 ετών.
Όσον αφορά το είδος της εργασίας, τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλαδή με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά εργασίες συντήρησης αθλητικών υποδομών, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), περιβαλλοντική εκπαίδευση, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα, δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, οδική ασφάλεια μαθητών, έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Το υπουργείο Εργασίας, στο μεταξύ, από Σεπτέμβριο θα υλοποιήσει τον άλλον «στυλοβάτη» της εργασίας: τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, διετούς διάρκειας, με στόχο τη διατήρηση θέσεων και τη δημιουργία νέων, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: