Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η πολυκατοικία είπε «ναι» στη συνολική λύση

Πεδίο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία) διαμορφώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στη θέση του οποίου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση, συμφώνησε επί της ουσίας στο διεκδικητικό πλαίσιο (συνολική λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος), με το οποίο θα προσέλθει Γιώργος Παπανδρέου στις επικείμενες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η στάση αυτή των τριών κομμάτων, που συναποτελούν τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, ενισχύει εξ αντικειμένου τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδίωκε αυτό το αποτέλεσμα όταν καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο μέγαρο Μαξίμου.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε κανένα πεδίο συνεννόησης με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ -άλλωστε δεν το περίμενε. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και το κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, εμφανίστηκε ενοχλημένος, ειδικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι -σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα-προκαλεί πρόσθετα προβλήματα

με ορισμένες επιλογές του (υποστήριξη στους μετανάστες απεργούς πείνας, στο «κίνημα ανυπακοής» κ.ά.).

Ενδιάμεση ήταν η στάση του κράτησε ο Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά), ο οποίος συμφώνησε με το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά έθεσε και θέμα «αντοχών» της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: