Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τι είπαν στο συνέδριο του ΚΕΑ

Ν. Κοτζιάς: "Χρήση του βέτο σε κάθε ευκαιρία στην Ε.Ε."
“Θεσμική παράλυση της Ευρώπης, με χρήση του δικαιώματος βέτο από τον Γ. Παπανδρέου σε κάθε ευκαιρία” εισηγήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, στο διεθνές συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διοργανώνει ο ΣΥΝ για το δημόσιο χρέος. Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε για "ευθύνες που έχει η κυβέρνηση" και επισήμανε ότι "δεν διαπραγματεύεσαι από κάτω, αλλά από πάνω". Παράλληλα, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για "τοκογλυφία". "Η Γερμανία έδωσε 190 δισ. ευρώ για να σώσει μία διεφθαρμένη τράπεζα στο Μόναχο, την Hypo, και αρνείται να δώσει 40 ή 50 ή 80 για να σώσει μια χώρα και ολόκληρο το ευρώ;" διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι γερμανικές τράπεζες “έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα” και με 80 δισ. η Γερμανία μπορεί να σώσει ολόκληρο το τραπεζικό της σύστημα, που κινδυνεύει από τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση χρεωκοπίας.

Όσον αφορά στις πληροφορίες ότι οι Γερμανοί απαιτούν την εκποίηση δημόσιου πλούτου ύψους 50 δισ. ευρώ, παρατήρησε: "η Μέρκελ δεν θέλει να πάρει 10 στρέμματα οικόπεδο, αλλά τα φιλέτα. Τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια, που είναι το μέλλον των παιδιών μας. Θα τα δώσουμε; Να μην τα δώσουμε", συνέχισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι "οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφορτώνουν ομόλογα" και τόνισε ότι "ώς τώρα, έχουν ξεφορτωθεί το 18% των ελληνικών ομολόγων, ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει στην ΕΚΤ το 50% και τότε δεν θα χάσουν από ένα κούρεμα, θα βγάλουν τα χρήματα από τα τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα".

Όσον αφορά στη "θεσμική παράλυση της Ευρώπης" που πρότεινε, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε την τακτική της "άδειας καρέκλας", που -κατά τον ίδιο- είχε χρησιμοποιήσει η Γαλλία το 1966 για να αντιδράσει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην οποία διαφωνούσε.

“Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Δημόσιο είναι το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από τον ιδιωτικό τομέα που λεηλατούσε το Δημόσιο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: