Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Από την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει ντόμινο αλλαγών για την Ευρώπη
"Αν η Ελλάδα ανοίξει πρώτη ή μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης δρόμους αμφισβήτησης και διαγραφής του χρέους και δρόμους προοδευτικών και σοσιαλιστικών αλλαγών, τότε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα ένα σαρωτικό 'ντόμινο' αλλαγών στην περιφέρεια, αλλά και στην καρδιά του ευρωπαϊκού χώρου", υπογραμμίζει στην “Αυγή” της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα σημειώνει τις όλο και πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις που ακολουθούν η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, ενώ συμπληρώνει πως “είναι δύσκολο να πει κανείς πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους”. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως "αποτελεί πελώρια αυταπάτη ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. μπορούν να μετασχηματιστούν στο αντίθετό τους". Αναφερόμενος στην πανελλαδική σύσκεψη του "Αριστερού Ρεύματος" του ΣΥΝ τονίζει ότι το Α.Ρ. θα αγωνιστεί και θα συμβάλει ώστε να δοθεί και πάλι πνοή στην ενωτική ιδέα στον χώρο της αριστεράς. Παράλληλα χαρακτηρίζει “δειλή” την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει πως χρειάζεται περισσότερη τόλμη, αλλά και επιπλέον πρωτοβουλίες διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς.
- Στο συνέδριο του ΚΕΑ και του ΣΥΝ δεν ακούστηκαν φωνές που να εγκρίνουν κάποιου είδους “εθνική” λύση στο ζήτημα του χρέους και γενικότερα της κρίσης. Πώς το σχολιάζετε;
Δεν νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό που υπαινίσσεστε. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτό που ξορκίζετε ως «εθνική λύση» στο χρέος και την κρίση!
Ο αγώνας της αριστεράς ασφαλώς είναι διεθνής (και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να περιχαρακώνεται σε «προνομιακά» γεωγραφικά όρια «περιούσιων» περιοχών και λαών), αλλά έχει εθνικές αφετηρίες και ρίζες. Η διεθνιστική δράση δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες κόβουν ταυτόχρονα το νήμα των ανατρεπτικών εξελίξεων. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και αν τα κινήματα σε κάθε χώρα «περιμένουν» αυτή την ενιαία διεθνή στιγμή, στην ουσία εγκαταλείπουν κάθε επαναστατική προοπτική!
Μοιραία, κάποιες χώρες «προπορεύονται». Δείτε τι έγινε στον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Οι εξεγερσιακές εξελίξεις ξεκίνησαν στην Τυνησία και γρήγορα επεκτάθηκαν από τον Ατλαντικό μέχρι τον Κόλπο!
Αν η Ελλάδα ανοίξει πρώτη ή μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης δρόμους αμφισβήτησης και διαγραφής του χρέους και δρόμους προοδευτικών και σοσιαλιστικών αλλαγών, τότε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα ένα σαρωτικό «ντόμινο» αλλαγών και ανακατατάξεων στην περιφέρεια αλλά και στην καρδιά του ευρωπαϊκού χώρου!
- Υπογραμμίζετε συχνά πως “η ενωμένη Ευρώπη ή θα διαμορφωθεί κάτω από τις σημαίες της προόδου και του σοσιαλισμού ή δεν θα υπάρξει, παρά μόνο ως ακραία αντίδραση”. Θεωρείτε πως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έχουν κλείσει τον κύκλο τους; Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η απάντηση της αριστεράς για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προοπτική;
Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αυτό που θεωρώ και υπογραμμίζω σε όλους τους τόνους είναι ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. κινούνται σε όλο και πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις και ότι εμφανίζουν όλο και πιο έντονα ολοκληρωτικές τάσεις ακύρωσης κάθε ίχνους δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο «πραξικόπημα» με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και ιδιαίτερα αποκρουστική η στάση μεγάλων χωρών της Ε.Ε., που πρωτοστάτησαν σε ένα νέο βρόμικο πόλεμο εναντίον της Λιβύης!
Αποτελεί πελώρια αυταπάτη ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. -αυτές οι υπερεθνικές νομισματικές και αγοραίες ιμπεριαλιστικές ενώσεις του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, που ηγεμονεύονται από τους γερμανικούς κυρίαρχους κύκλους- μπορούν να μετασχηματιστούν στο αντίθετό τους!
Αυτό που επειγόντως χρειάζεται σήμερα είναι προοδευτικές και σοσιαλιστικές ανατροπές σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Ανατροπές, αν είναι δυνατόν, σε πολλές μαζί χώρες και με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Αν δεν μπορεί να «επανιδρυθεί» ο καπιταλισμός σε κάθε χώρα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να «επανιδρυθεί» η «ιερά συμμαχία» της Ε.Ε. Μόνο μεγάλες ανατρεπτικές εξελίξεις μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες μιας πολύ διαφορετικής συνεργασίας στην Ευρώπη, που θα έχουν σημαίες τους νέες προοδευτικές και σοσιαλιστικές αξίες!
- Πρωτοστατήσατε στη συγκρότηση και συμμετέχετε στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος. Θεωρείτε ότι η ΕΛΕ μπορεί να “περπατήσει” χωρίς να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα υλικά και την κρατική εξουσιοδότηση για περαιτέρω έλεγχο και έρευνα;
Η αριστερά, κατά την προσωπική μου γνώμη, οφείλει να αμφισβητήσει συνολικά το δημόσιο χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού και από αυτή τη σκοπιά να διεκδικήσει τη διαγραφή του ή τουλάχιστον τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Οφείλαμε και οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σε ένα μεγάλο πολιτικό, ενωτικό λαϊκό κίνημα «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» απέναντι στο ληστρικό κρατικό χρέος, ως αφετηρία ανατρεπτικών προοδευτικών εξελίξεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση -και όχι μόνο- νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) επί του χρέους. Η ΕΛΕ θα πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα και κυρίως μια μεγάλη λαϊκή κινηματική υπόθεση αλήθειας για το χρέος και όχι κρατικό παράρτημα ή παραμάγαζο της Βουλής. Η ΕΛΕ δεν χρειάζεται κανενός είδους κρατική αναγνώριση για να συγκροτηθεί και να αναπτύξει την προσπάθειά της. Η πρόσβασή της σε στοιχεία, αρχεία και δεδομένα γύρω από το χρέος είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως υπόθεση διεκδίκησης και αγώνα και όχι κυβερνητικής «παραχώρησης» και «διευκόλυνσης»!
- Πραγματοποιήθηκε χθες (σ.σ. Σάββατο) η πανελλαδική σύσκεψη του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ. Σε ποια κατεύθυνση κινείται το Α.Ρ. σε σχέση με τις συνολικές διεργασίες στην αριστερά και ποιος ο χαρακτήρας της σύσκεψης;
Η Πανελλαδική Σύσκεψη του «Αριστερού Ρεύματος» συζήτησε με ένα πολύ γόνιμο και ουσιαστικό τρόπο τη συμβολή μας στον ΣΥΝ και σε μια πιο προωθημένη, σταθερή, αξιόπιστη εναλλακτική ριζοσπαστική πορεία του, με αναβαθμισμένο ταξικό λαϊκό προσανατολισμό.
Το "Αριστερό Ρεύμα", ως γνωστόν, έφερε εδώ και χρόνια στο προσκήνιο την ιδέα και την πρόταση για τη συμπαράταξη όλης της αριστεράς. Σήμερα η πρόταση αυτή είναι όσο ποτέ επίκαιρη και απολύτως αναγκαία!
Το "Αριστερό Ρεύμα" με την Πανελλαδική Σύσκεψή του υπογράμμισε ότι θα αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να συμβάλει ώστε αυτή η εξαιρετική ενωτική ιδέα στον χώρο της αριστεράς να γίνει άμεσα ρεαλιστική προοπτική με συγκεκριμένα βήματα.
- Πώς βλέπετε τις διαδικασίες επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε πως το συμμαχικό σχήμα μπορεί να ξαναβρεί το χαμένο νήμα και να ξαναδώσει πνοή στην υπόθεση της ενότητας της αριστεράς;
Η δειλή επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τόλμη, σταθερότητα, βάθος, ισχυρή παρέμβαση και προοπτική. Θέλουμε ένα νέο, πιο, ριζοσπαστικό αλλά και υπεύθυνο και πιο αλληλέγγυο ΣΥΡΙΖΑ, ικανό να αναλάβει ισχυρές κινηματικές δράσεις και ενωτικές πρωτοβουλίες.
Ενωτικές πρωτοβουλίες διαλόγου, κοινής δράσης και ριζοσπαστικής προγραμματικής σύγκλισης προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ενωτικές πρωτοβουλίες, κυρίως, για να σπάσει το τείχος με το ΚΚΕ και να ανοίξουν ζωογόνες ενωτικές διαδικασίες.
Η αριστερά σήμερα ή θα ανοίξει νέους ενωτικούς ριζοσπαστικούς δρόμους αντεπίθεσης ή κινδυνεύει να υποστεί η ίδια (αλλά και οι εργαζόμενοι) ιστορική ήττα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου