Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Πλατύ μέτωπο ενάντια στο "Σύμφωνο του Ευρώ" και την κυβέρνηση του Μνημονίου

Με την ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών, ο ΣΥΡΙΖΑ και συνακόλουθα ο ΣΥΝ οργανώνουν την αντεπίθεσή τους.

Κεντρικό αίτημα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το “Σύμφωνο του Ευρώ”, ενώ κεντρικός στόχος η συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας αλλά και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Εξάλλου το τελευταίο διάστημα η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά εμφανίζεται, τηρουμένων των αναλογιών, συσπειρωμένη αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η επιτυχία του Διεθνούς Συνεδρίου για το Χρέος την περασμένη εβδομάδα, η εμβάθυνση στις θέσεις και τις επεξεργασίες για την κρίση αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε κόσμος από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς για τις τριήμερες εργασίες έδωσαν ώθηση για την επόμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην αντισύνοδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το Συνέδριο άλλωστε φανέρωσε τη σύμπνοια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόσο σε κινηματικό επίπεδο όσο και σε "προγραμματικό", καθώς διατυπώθηκε με σαφήνεια η απάντησή της για μια έξοδο από την κρίση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας: Με ριζική αναδιανομή του πλούτου, φορολόγηση του κεφαλαίου, αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διαγραφή σημαντικού μέρους του, στήριξη της απασχόλησης και της ασφάλισης.

Σε κοινή συνισταμένη δε αναδείχθηκε η άποψη ότι η κρίση χρέους, χωρίς να συνιστά το πραγματικό πρόβλημα, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για την εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών.



Αγωνιστικά μέτωπα: εκπαίδευση και εργασία

Όπως χαρακτηριστικά ωστόσο ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική του ομιλία το περασμένο Σάββατο, "καμία πρόταση δεν προχωρά χωρίς πολιτικό υποκείμενο διεκδίκησης, χωρίς λαϊκό κίνημα και χωρίς ισχυρό κόμμα και πολιτικές συμμαχίες και πλειοψηφίες. Αλλιώς ακόμα και η φαινομενικά πιο αριστερή πρόταση μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου".

Η αναζωπύρωση των κοινωνικών αντιστάσεων, όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα από το κίνημα “Δεν πληρώνω” και την αντίσταση στις υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια και στα διόδια και, πρωτίστως, από τον μεγαλειώδη αγώνα και τη νίκη των 300 μεταναστών, έχουν επιδράσει θετικά στην συσπείρωση και το ηθικό της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

Σε πρώτο καθήκον μπαίνει η απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων στην εκπαίδευση και οι συγχωνεύσεις σχολείων. Μεθαύριο Τρίτη στην συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. των συνδικάτων, που διοργανώνουν τα συνδικάτα ενάντια στο "Σύμφωνο για το Ευρώ", θα βρίσκονται μαζικά και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς (το Δίκτυο Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση Προπύλαια 5.45 μ.μ.).

Την ίδια στιγμή η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τη συκοφαντική επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, λειτουργεί συσπειρωτικά. Ενδεικτική είναι η εικόνα των δεκάδων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα για την κρίση και την απάντηση της αριστεράς: Το μήνυμα που λαμβάνουν τα στελέχη του κόμματος είναι ότι η τεκμηριωμένη απάντηση στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα ενδιαφέρει ευρύτερα ακροατήρια.

Η παρουσία πολιτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πρωτίστως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν απαυδίσει από την κυβερνητική πολιτική στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ είναι το θετικότερο μήνυμα που λαμβάνει η Κουμουνδούρου. Άλλωστε κεντρικός πολιτικός στόχος παραμένει η συγκρότηση του πλατιού μετώπου, η ενότητα της αριστεράς αλλά και η συνάντησή της με δυνάμεις και προσωπικότητες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν "χωρούν" στην πολιτική του Μνημονίου και του ΔΝΤ.

Σε αυτό το μέτωπο φαίνεται πια πως ούτε σε επίπεδο εκφώνησης δεν καλείται η Δημοκρατική Αριστερά. Ενδεικτική είναι η αποστροφή του Π. Σκουρλέτη, υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του (metro) ότι ο Φ. Κουβέλης "επέλεξε να μπει στο κάδρο της μνημονιακής συναίνεσης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: