Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τι είπαν στο συνέδριο του ΚΕΑ

Αλέξης Μητρόπουλος: Η Ε.Ε. στον πυρετό της συντηρητικής αντεπανάστασης
Την πεποίθησή του ότι "η Ε.Ε. βρίσκεται αυτή την περίοδο στον πυρετό της συντηρητικής αντεπανάστασης, που άρχισε αργά μα σταθερά από το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας", επισήμανε ο Αλέξης Μητρόπουλος, δικηγόρος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΚΕΑ.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι "η χρηματοοικονομική βιομηχανία που προξένησε την κρίση με την αυτονόμησή της επανέρχεται δριμύτερη και -με τη σύμπραξη των πολιτικών της θεραπαινίδων- επιρρίπτει το κόστος στο κοινωνικό κράτος και στην αμοιβή της μισθωτής εργασίας". Ταυτόχρονα υποστήριξε πως "αντί να επιδιώκεται η σταδιακή ενοποίηση των κανόνων παραγωγής και η δίκαιη κατανομή του πολλαπλάσιου πλούτου με ενδοευρωπαϊκές μεταβιβάσεις και δίκτυα, θεσμοποιούνται οι όροι του αδυσώπητου ανταγωνισμού, όπου οι γεωστρατηγικές επενδύσεις "αυτοκρατορικού" τύπου, με τη βοήθεια του προγράμματος εξαγοράς των κυβερνήσεων, δεσμεύουν τις χώρες και τους λαούς σε διαρκείς εμπορικές εξαρτήσεις και εξοντωτικές χρεώσεις".

Αναφερόμενος επίσης στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, είπε ότι πρόκειται για "μεταξύ διαφορετικής δυναμικότητας οικονομιών, εκ των οποίων οι αδύναμες είναι οι υπερχρεωμένες και εξαρτώνται από την καλή θέληση των ισχυρών να επιστρέψουν ορισμένα από τα πλεονάσματα που απεκόμισαν κατά τη διαδικασία του άνισου ενδοευρωπαϊκού εμπορίου, οδηγεί αναποδράστως σε ακόμη μεγαλύτερη ετερονομία και καταβαράθρωση των αμοιβών της Εργασίας, καθώς και των παροχών του κοινωνικού κράτους".

Παράλληλα στάθηκε στην αδυναμία της αριστεράς να προβλέψει την κρίση και να προτείνει εναλλακτική πρόταση, ενώ πρόσθεσε πως "απέτυχε που, σε ευνοϊκές κοινωνικές συνθήκες, δεν μπόρεσε να ενθαρρύνει μια παλλαϊκή εξέγερση κατά της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, στη σταδιακή δημιουργία του οποίου αυτή πρωτίστως συνέβαλε". Καταλήγοντας είπε ότι " η αριστερά της εποχής του Μνημονίου φαίνεται πως δεν έχει μέλλον. Χρειάζεται μια νέα επανεκκίνηση εκτός του κύκλου της διαχρονικής της ήττας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: