Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τι είπαν στο συνέδριο του ΚΕΑ

Μιχάλης Τρεμόπουλος: "Ο φαύλος κύκλος των περικοπών και της ύφεσης κλείνει με λεηλασία των φυσικών πόρων"
Στις ευρωεκλογές του 2009 οι Πράσινοι είχαμε παρουσιάσει την πρόταση του Green New Deal: 500 δισ. ευρώ σε μια πενταετία για 5 εκ. πράσινες θέσεις εργασίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Δράσης των συνδικάτων, οι Πράσινοι παρουσίασαν μελέτη τους για τον Ευρωπαϊκό Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Η μελέτη τεκμηρίωνε ότι σε ετήσια βάση τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο θα ήταν 190 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν σε όλη την Ε.Ε. των 27 και 98 δισ. αν εφαρμοζόταν στην Ευρωζώνη. Αν εφαρμοζόταν αύριο, τα έσοδα μιας πενταετίας θα ήταν όσο το άθροισμα: Του Green New Deal όλης της 5ετίας, καθώς κι όλου των σημερινών διαθέσιμων κεφαλαίων του Μηχανισμού Στήριξης.

* Ο Μηχανισμός Στήριξης, όπως είναι σήμερα, είναι σίγουρα η επιλογή που δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε. Μεταφέροντας στην Ευρώπη την κλασική λογική του ΔΝΤ, στραγγαλίζει τις οικονομίες με ιδιαίτερη προτίμηση στα πιο αδύνατα εισοδήματα, προκειμένου να καλύψει ελλείμματα που τελικά διογκώνονται και ανατροφοδοτούνται λόγω της ύφεσης.

* Στις συνταγές του ΔΝΤ, ο φαύλος κύκλος των περικοπών και της ύφεσης κλείνει τελικά με τον περίφημο «εξαγωγικό προσανατολισμό» της οικονομίας, που επικεντρώνεται κατά κανόνα σε λεηλασία φυσικών πόρων. Μην εκπλαγείτε αν δείτε αύριο να προβάλλονται ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας οι εξορύξεις.

* Η εναλλακτική αντιμετώπιση του χρέους περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικές. Σίγουρα περιλαμβάνει και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, βασισμένα όμως σε άλλες προτεραιότητες: περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, φορολόγηση της Εκκλησίας, περικοπές κατά προτεραιότητα στους υψηλούς μισθούς και συντάξεις (ο μισθός ενός διευθυντή στην Τράπεζα της Ελλάδος δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί εργατική κατάκτηση). Περιλαμβάνει επίσης αναδρομικό σάρωμα των χιλιάδων γκρίζων περιουσιών που δημιουργήθηκαν με φοροδιαφυγή και διαφθορά.

* Διεκδικούμε επένδυση στη βιωσιμότητα, στις πράσινες θέσεις εργασίας, μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες προτεραιότητας: Άξονας 1ος: Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που αποτελούν τα 2/3 της χώρας μας και σήμερα είναι σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένες. Άξονας 2ος: Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη. Εισαγωγές ενέργειας (κυρίως πετρελαίου) και όπλων, αντιπροσωπεύουν μαζί πάνω από 80% του ελλείμματος στο εμπορικό μας ισοζύγιο, οικονομικό μέγεθος εξίσου κρίσιμο με το δημόσιο έλλειμμα. Άξονας 3ος: Αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Άξονας 4ος: Ενίσχυση καινοτομίας και έρευνας.



* Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: