Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τι είπαν στο συνέδριο του ΚΕΑ

Βαγγέλης Παπαχρήστος: "Στη διαπραγμάτευση έχουμε χάσει το κύριο και κοιτάζουμε το δευτερεύον"
Νομίζω ότι στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ελλάδα έχουμε χάσει το κύριο και κοιτάζουμε το δευτερεύον, δηλαδή τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Τα αποτελέσματα αυτών των λύσεων δεν θα είναι επαρκή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όχι τα δικά μου, αλλά του ΔΝΤ. Θα καταλήξουμε έτσι σε ένα κούρεμα του χρέους, για το οποίο θα μας ζητήσουν ως αντάλλαγμα τμήμα της δημόσιας περιουσίας. Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να πιέσουμε πολύ. Ο κ. Στρος Καν μπορεί να είπε ότι οι Έλληνες είναι σκατά, είμαστε όμως σκατά με ψήφο.

* Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος γερμανοποίησης της Ευρώπης. Πολλοί φοβούνται τη συνταγματοποίηση των οικονομικών επιλογών, αλλά τα συντάγματα αλλάζουν, έστω και με διευρυμένη πλειοψηφία. Αντίθετα, η προσθήκη αυτών των επιλογών στη συνθήκη, που χρειάζεται ομοφωνία για να τροποποιηθεί, θα φέρει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αντιμέτωπους με το γερμανικό veto. Η συνταγματοποίηση των πολιτικών επιλογών αποτελεί, παράλληλα, και σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας.

* Στη βάση της κρίσης βρίσκεται η πολιτική περιορισμού των μισθών. Η μείωση των μισθών ως λύση είναι αδιέξοδη γιατί οδηγεί σε ύφεση.

* Η Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται σε μια κατάσταση που μοιάζει με το διάστημα μεταξύ των κρίσεων του '29 και του '33. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες φαίνεται να περιμένουν το χαστούκι για να ενεργήσουν.

* Με την καθιέρωση του ευρώ είχαμε σύγκλιση των ονομαστικών επιτοκίων μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών. Η διαφορά του πληθωρισμού όμως προκάλεσε αποκλίσεις των πραγματικών επιτοκίων. Αποτέλεσμα ο Νότος να δανείζεται εύκολα και φθηνά, να τονώνεται ο μη εμπορεύσιμος τομέας και να υποχρηματοδοτείται ο εξαγωγικός τομέας. Ο Βορράς, αντίστροφα, είχε υψηλά επιτόκια. Η επακόλουθη μείωση των μισθών χτύπησε την ζήτηση και έδωσε ώθηση στις εξαγωγές. Η σύγκλιση είναι που έφερε την πτώση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.



* Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι ανεξάρτητος βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: